Suomalaista luonnonkosmetiikkaa ja terveystuotteita

Luonnonkosmetiikkaa ja terveystuotteita

Enonkosken Maitolaiturissa on kattava valikoima terveystuotteita ja kosmetiikkaa Suomen luonnosta.

Kati Laukkanen perusti yhdessä liikekumppaninsa Sanna Ratian kanssa Järvi-Suomen sydämeen,  Koloveden ja Linnansaarren kansallispuistojen välissä sijaitsevalle Enonkoskelle Maitolaituri -nimisen kaupan, jonka ravintolassa on tarjolla maistuvaa lähiruokaa ja leivontatuotteita. Putiikista voi ostaa myös suomalaista luonnonkosmetiikkaa.  Shampoissa ja hiustenhoitoaineissa on käytetty mm. kanervaa, hillaa,  mesiangervoa, nokkosta, raparperia, turvetta ja mäntyä,  suihkugeeleissä villiruusua, minttua ja herukkaa, käsienpesunesteessä. seljankukkaa. Luonnon eteerisiä öljyjä käytetään myös pyykkietikoissa sekä imurointipuutereissa

Kati Laukkanen suhtautuu luonnonkosmetiikkaan intohimoisesti.

”Luonto tukee aina itseään. En oikein usko, että elimistö pystyisi hyödyntämään synteettisiä aineita.  Synteettinen huolestuttaa. Luonnonkosmetiikkaa on turvallista käyttää.”

Kaikki Maitolaiturissa tarjotut tuotteet ruoasta kosmetiikkaan ovat taatusti vapaita lisäaineista ja synteettisistä aromivahventeista.

”Kavahdan sanaa ”luontaisen kaltainen”, joka on epäilyttävää markkinointia. Meidän tuotteissamme ei tätä sanaa esiinny. Luontaisen kaltainen tarkoittaa, että se ei ole luonnosta peräisin.”

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan ”luonnollinen”-sanaa voidaan käyttää vain siinä tapauksessa, että se sellaisenaan esiintyy luonnossa, siihen ei ole lisätty mitään ja että käytetyt mahdolliset valmistusmenetelmät ovat sellaisia, joita voi tapahtua myös luonnossa. Aromiainetta voi  puolestaan sanoa luontaiseksi vain siinä tapauksessa, että se sisältää yksinomaan luonnosta peräisin olevaa ainetta ja että sen osuus on vähintään 95 prosenttia tuotteen painosta. Pitää myös pystyä varmentamaan, että kuluttajia ei johdeta harhaan.

”Luotan kotimaisuuteen. Tuotteiden alkuperätietoja ja turvallisuutta valvotaan hyvin.  Suomessa tutkitaan, mitä tuotteessa oikeasti on ja mitä tuote lupaa. Uskon, että kotimaisen luonnonkosmetiikan kysyntä varmasti kasvaa. Pienet tuottajat ovat suosikkejani. Pakkauksiin kuvattu tuotelupaus pitää.”

Luontaisten kaltaiset ja keinotekoiset aromiaineet valmistetaan synteesien avulla.  Luontaisen kaltaiset aromiaineet ovat kemiallisesti luontaisen kaltaisia. Keinotekoisilla aromiaineilla on sellaisia ominaisuuksia, joita ei ole löydetty luonnosta. Joskus keinotekoisen ja luonnollisen raja on häilyvä. Hyvä esimerkki on vaniljajäätelö, joissa mainitaan, että niissä on luontaisia aromeja. Vaniljauute on luontainen aromivalmiste, joka valmistetaan uuttamalla vaniljakasvista. Jäätelöissä on kuitenkin aidon vaniljan lisäksi vanilliinia ja etyylivanilliinia. Ne ovat keinotekoisia aromiaineita, joita voidaan valmistaa erimerkiksi puunjalostusteollisuuden sivutuotteista. Kuitenkin myös luontainen vaniljauute sisältää vanilliinia, jota on vaniljassa kaksi prosenttia. Aito vanilja sisältää kuitenkin paljon erilaisia makua ja tuoksua lisääviä aineksia, joita ei voi jäljitellä. Aito luonnontuote on aromeiltaan rikkaampi ja moniulotteisempi, koska erilaisia ainesosia on suuri määrä.

Vastuulliset luonnonkosmetiikan valmistajat käyttävät erilaisia standardeja ja sertifikaatteja, mikä palvelee kuluttajaa. Esimerkiksi vuonna 2010 perustetun kansainvälisen COSMOS -standardin sallittuja aineita ovat ainoastaan raaka-aineet, joita ei ole kemiallisesti muokattu. Raaka-aineiden uuttamisessa käytetyn liuottimen tulee olla peräisin luonnosta. Näitä hyväksyttyjä liuottimia ovat esimerkiksi vesi, glyseriini, kasviöljyt, hunaja, ylikriittinen hiilidioksidi ja etyylialkoholi.

Kati Laukkanen uskoo, että entistä enemmän kuluttajia on alkanut kiinnostaa perinteinen suomalainen tietämys kasveista.

“Vanha suomalainen kasvien käyttöön liittyvä perinne ja osaaminen on noussut taas trendiksi. Nyt ollaan kiinnostuneita kasveista, joita vanha kansa on käyttänyt lääketieteellisiin tarkoituksiin. Tällaisia ovat nokkonen ja koiranputki sekä ruusujuuri, joita käytetään shamppoihin ja hoitoaineisiin”

Vuosisatoja nokkosta on käytetty erityisesti yskään ja vatsatautien hoitoon sekä kunnon kohennukseen. Nokkosessa on paljon yhdisteitä, jotka ovat hyväksi luustolle, hiuksille ja kynsille. Ruusujuurta on nautittu virkistävänä uutteena.

Kati Laukkasen mukaan yksi trendituote on kuusenpihka. Se on myös perinteinen luonnon lääkeaine, joka on antiseptistä ja tulehduksia vähentävä.  Professori Sinikka Piipon mukaan kuusen neulaset ja kerkät sisältävät eri puulajeista eniten antioksidantteja. Suomessa pihkalaastareilla on hoidettu reumatismia.

”Kuusenpihkavoide on se, mitä menee eniten kaupaksi.  Se on monipuolinen aine esimerkiksi iho-ongelmiin.”

Laukkasen mukaan toinen suosikkituote on katajaöljy, jota on käytetty perinteisesti iskiaksen, reuman ja kihdin hoidossa. Sitä tislataan katajan marjoista ja neulasista. Öljyä käytetään kylpyvesissä, voiteissa ja hiusvesissä.

Viime aikoina Suomessa ovat tulleet suosituiksi myös pyykkietikat, joita käytetään huuhteluaineiden tapaan. Pesukoneen huuhteluainesäilöön laitetaan muutama korkillinen etikkaa, joka on puhdas luonnontuote ja taatusti ympäristöystävällinen.

”Pyykkietikoita on mennyt paljon. Pyykkietikat ovat turvallinen vaihtoehto pyykin huuhteluaineeksi. Etikka poistaa  pyykin tunkkaisuuden, mutta puhdistaa myös pyykinpesukoneen.”

Kati Laukkanen on tarkka siitä, mitä tuotteita haluaa Maitolaiturissa myydä.

”Haluan hyllyille vain sellaisia tuotteita, joita voi antaa lapsille. Tuotevalikoimaa ei siis laajenneta itsetarkoituksellisesti.”

Ari Turunen, Uptopoint, 12.8.2020

Maitolaiturin luonnonkosmetiikkaa lisätyn todellisuuden avulla

Puhelimesta nousee QR-koodin avulla kolmiulotteisia kasveja. Sovellus antaa lisätietoja luonnokosmetiikkatuotteiden raaka-aineista. QR-koodit löytyvät Maitolaiturilan kaupasta. Oppilaitokset kuten Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) yhdessä yritysten kanssa ovat luomassa sekä sovelluksia että teknologista alustaa lisätyn (AR), yhdistetyn (MR) ja myös virtuaalitodellisuuden (VR) ratkaisuilla. Nämä kolme teknologiaa muodostavat kokonaisuuen, josta käytetään lyhennettä XR.

Maitolaituri on osallistunut Järvi-Suomen AR-hankkeeseen, jota on rahoittanut Etelä-Savon ELY-keskus. Lisätty todellisuus (augmented reality, AR) viittaa näkymään, johon on lisätty tietokonegrafiikalla tuotettuja elementtejä ja jota käyttäjä tarkastelee läpikatseltavien näyttöjen kautta. Se on siis järjestelmä, jossa keinotekoista, tietokoneella tuotettua tietoa (kuva, ääni, video, teksti, GPS-informaatio) on lisätty näkymään todellisesta ympäristöstä. Kädessä pidettävä näyttö voi olla esimerkiksi tabletti tai matkapuhelin varustettuna kameralla, jolloin laitteen näytöllä esitetään kameran kautta kuvattu ympäristö täydennettynä lisätyn todellisuuden informaatiolla.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yliopettaja ja Nestronite Oy:n toimitusjohtajan Jouni Huotarin  ja hänen oppilaidensa kanssa toteutettiin Maitolaiturille AR-sovellus. Maitolaiturin kaupassa on nyt QR-koodeja eli saatavilla oleviin tuotteisiin on saatu lisättyä todellisuutta, kuten kaupassa myytävän  luonnonkosmetiikan raaka-aineista.

Enonkosken Maitolaituri ja luonnonkosmetiikan verkkokauppa

www.enonkoskenlaiturila.fi