Perinnesauna rentouttaa kehon ja mielen

Suomalaista saunaa on käytetty tuhansia vuosia kehon ja mielen hoitopaikkana. Ikivanhasta kansanperinteestä ja eri hoitomuodoista voidaan edelleenkin oppia ja nauttia.

Täydentävien hoitomuotojen käyttö virallisen lääketieteen rinnalla on lisääntynyt huomattavasti. Kansanparannuksen keskeiset arvot; luonnollisuus ja luonnonmukaisuus, kokonaisvaltaisuus, lempeys ja huolenpito ovat alkaneet kiinnostaa yhä useampia ihmisiä.

”Luonnonmukaiset arvot, paikallisuuden kunnioittaminen ja luontaistuotteiden käyttö ovat asioita, joita länsimaissa on alettu suosia entistä enemmän”, sanoo hyvinvointimatkailuyrittäjä ja perinnesaunottaja Maaria Alén.

Alén on perustanut perinnehoitoja tarjoavan yrityksen Lahteen. Ideana on viedä asiakkaat saunaan, jossa heille tarjotaan erilaisia hoitopaketteja. Kaiken lähtökohtana on perinteiden kunnioittaminen, jonka keskiössä ovat rauhoittuminen ja hiljaisuus.

”Yksittäisille ihmisille teen hoitoja puulämmitteisessä kotisaunassani Lahdessa, ryhmille teen saunotuksia esimerkiksi matkailuyritysten saunoissa tai asiakkaan omissa tiloissa. Suomessa on yli 3,2 miljoonaa saunaa, mutta harvassa niistä on aidosti sisältöpalveluja. Osaamistani ovat erilaiset perinnehoidot ja kansanperinteeseemme pohjautuvat saunaohjelmat.”

Alénin mukaan vanhaan perimätietoon pohjautuva parannustaito elää Suomessa varsin vireänä.

”Nykyisin taudinaiheuttajia etsitään pahansuopien ihmisten tekemien kirousten tai yliluonnollisten lähteiden sijaan ensisijaisesti kiireisen elämäntyylin mukanaan tuomasta kuormituksesta”, hän kiteyttää.

Länsimaissa kiireestä ja stressistä kärsivät hakevat apua nyt erityisesti mindfulness-oppaista, joissa puhutaan tietoisesta ja hyväksyvästä läsnäolosta sekä oman kehon kuuntelemisesta. Tällainen lähestymistapa on tunnettu aasialaisessa mietiskelyssä jo tuhansia vuosia, mutta länsimaissa menetelmät tulivat tunnetuksi kun yhdysvaltalainen Jon Kabat Zinn alkoi puhua 1990-luvulla tietoisuustaitoihin liittyvästä stressinhallinnasta. Alénin mielestä Suomessa sauna ja metsä ovat ajaneet saman asian aikoja sitten.

”Suomalainen kansanperinne pohjautuu luonnon parantavaan ja eheyttävään voimaan, mihin liittyy olennaisesti pysähtyminen, hiljaisuus ja kuunteleminen. Aika monelle sauna, metsä ja laiturinnokka ovat olleet rauhoittumisen ja hiljentymisen paikkoja.”

Maaria Alén on erikoistunut kansanperinteeseen pohjautuviin saunotuksiin ja perinnehoitoihin. Suomalaisen kansanparannuksen keskiössä on perinteisesti ollut sauna. Vanha kansa uskoi saunan parantavaan voimaan ja siihen kytkeytyivät suoraan suomalaisen kansanparannuksen eri muodot, kuten kuppaus, hieronta, jäsenkorjaus, vihtominen ja erilaisten rohtokasvien käyttö.

Hoitovihtoja on monenlaisia

Alén kylvettää asiakkaitaan saunassa tavalla, jota voisi kutsua eräänlaiseksi hieronnan ja fytoterapian eli kasvilääkinnän yhdistelmäksi. Alén vihtoo, joka on ollut pitkään unohdettu hoitomuoto Suomessa.

”Hoitavassa kylvetyksessä käytetään useita erilaisia vihtoja, joiden avulla löylyä liikutellaan, ohjataan ja sovitellaan iholle kuhunkin hoitotilanteeseen sopivalla tavalla. Toki vihtaa käytetään myös mekaaniseen lihasten käsittelyyn. Meillä Suomessa tuiki tuttu koivu on vain yksi monista kasveista, joista voi valmistaa hoitovihdan. Puista valmistettuja vihtoja käytetään tuoreena tai puulajista riippuen niitä voidaan myös kuivattaa. Yrttivihdat käytetään aina tuoreeltaan.”

Vihtominen edistää tutkitusti verenkiertoa. Koska saunassa ihohuokoset avautuvat, puiden lehdistä ja havuista tehdyt kimput yhdistävät tehokkaasti hieronnan ja aromaterapian.

Eri kasvilajeissa on toisistaan poikkeavia aktiivisia ainesosia, kuten parkkiaineita, saponiineja, desinfioivia aineita ja aromaattisia öljyjä. Koivu hoitaa ihoa ja puhdistaa. Koivun saponiini toimii veden kanssa saippuana. Kosmetiikassa koivua on perinteisesti käytetty hiustenhoidossa. Koivunlehdet vahvistavat päänahkaa, estävät hiustenlähtöä ja tekevät hiukset pehmeiksi ja kiiltäviksi. Mänty ja kataja avaavat hengitysteitä.

Alénin mukaan vihtominen on tehokasta lämpöhierontaa, jolla voidaan hoitaa fyysisiä vaivoja.

”Vihtomisella voidaan tehostaa lihaspalautumista ja parantaa nivelten liikkuvuutta, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja pintaverenkiertoa sekä tehostaa lymfakiertoa eli kehon imunesteen kiertoa”.

Myös mieli rentoutuu

Alénin käyttämät vihtomistekniikat ja vihdonnan voimakkuus pohjautuvat keskusteluun kylvetettävän kanssa.

”Toisia hoidetaan kevyesti ropsutellen, toisia hyvinkin voimakkaalla otteella. Tällöin myös käytettävät vihdat voivat vaihdella. Periaate on sama kuin hieronnassa: kevyestä pintakosketuksesta edetään syvempään. Lämpö tuo oman erityispiirteensä ja tehonsa hoitoon. Vihtojan tuleekin jatkuvasti seurata löylyn muodostumista ja vaikutusta kylvetettävään: vihtojen sijasta voikin sanoa löylyn olevan tärkein työtoveri.”

Vihtomisen vaikutuksiin yhdistyvät luonnollisesti myös yleiset saunomisen terveysvaikutukset, joita ovat mm. kehon syvä puhdistuminen, positiiviset vaikutukset sydämeen, verenpaineeseen, hengitysteihin ja unen laatuun.

”Erilaisilla saunavihdoilla luoduilla rytmisillä vihtomisliikkeillä rentoutetaan lihakset ja aktivoidaan parasympaattista hermostoa. Löylyn ja vihtomisen vaikutuksesta kylvetettävän keho saadaan lämpenemään ja rentoutumaan. Asiansa osaava vihtoja pyrkii myös tietoisesti luomaan puitteet, joissa mielihyvähormonien erittyminen voi tehostua, jolloin hoidolla voidaan lieventää stressiä.”

Alénin mukaan sauna ja kylvetys voivat uudistaa ja puhdistaa meitä niin fyysisellä, psyykkisellä kuin henkiselläkin tasolla.

”Eräs asiakas sanoi, että tässä hektisessä, aikataulutetussa nykyajassa on lohduttavaa saada kokea se ikiaikainen rauha ja kiireettömyys, mikä perinnesaunassa on läsnä.”

Ari Turunen

 

Tallenna

Vellamo

Vellamon perinnehoitoihin kuuluu mm. suomalaista kansanparannusta eri muodoissaan; kuppausta, hierontaa, jäsenkorjausta – ja erilaisia saunahoitoja, kuten vihtomista ja ryhmäsaunotuksia. https://fi-fi.facebook.com/vellamonperinnehoidot/

”Hoitavassa kylvetyksessä käytetään useita erilaisia vihtoja, joiden avulla löylyä liikutellaan, ohjataan ja sovitellaan iholle kuhunkin hoitotilanteeseen sopivalla tavalla.”

”Erilaisilla saunavihdoilla luoduilla rytmisillä vihtomisliikkeillä rentoutetaan lihakset ja aktivoidaan parasympaattista hermostoa.”

FinRelax-ohjelma, Visit Finland
www.visitfinland.com/finrelax

Tallenna