Oma ranta, sauna ja rauha

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Mökkivaltaisin kunta on Kuopio, jossa oli 10 000 mökkiä. Seuraavaksi eniten kesämökkejä on Järvi-Suomen alueella Mikkelissä ja Savonlinnassa.

Kaikkiaan 63 kunnassa Suomessa oli vuonna 2016 enemmän mökkejä kuin vakinaisesti asuttuja asuntoja. Tällaisia mökkimäärältään suuria kuntia ovat mm. Puumala, Ruokolahti ja Taipalsaari Saimaalla. Pyhä- ja Näsijärven vesistösysteemin mökkivaltaisin kunta on Pälkäne. Kymen vesistössä mökkivaltaisimmat kunnat ovat Mäntyharju, Asikkala, Sysmä ja Kangasniemi. Kesämökkejä on näissä kunnissa yli 3000 ja joissakin lähes 5000.

Suomen suurin mökkejä vuokraava yritys on Lomarengas, joilla on tarjonnassa lähes 4000 eri kohdetta ymäri Suomen. Puolet mökeistä sijaitsee veistöjen rannoilta. Eniten kohteita on Lapissa ja Järvi-Suomessa. Operatiivisen johtajan Juha Purhosen mukaan Lomarenkaan tarjonta ulottuu erähenkisistä mökeistä sijaitsevista mökeistä luksushuviloihin. Suosituimmat mökit ovat sähköistettyjä, niissä on useampi makuuhuone, hyvä kylpyhuone ja sauna. Pihapiiri ja oma uimaranta soveltuvat lapsiperheille.

Pielinen. Suomen neljänneksi suurin järvi.

”Mökkeily on edullisin tapa majoittua Suomessa. Vuokrien keskihinta on n. 750 euroa viikkoa kohden. Huomionarvoista hinnoissa on se, että ne ovat koko mökin vuokrahintoja, ei henkilöhintoja, bonuksena rantakohteilla oma ranta, sauna ja rauha.”

Mökkien hinnat vaihtelevat sesongin mukaan. Syksyisin keskihinta voi olla 70 euroa vuorokausi ja sesonkina 120 euroa.

”Pääosa rantakohteistamme sijaitsee Järvi-Suomessa. Suosituimmat järvialueet ovat Päijänne, Saimaa, Näsijärvi, Pielinen, Kallavesi ja Inarijärvi Lapissa. Perinteinen rantamökki sijaitsee omassa rauhassaan omalla tontilla ja omistajat asustavat lähimailla.”

Kalastus on suosittua. Monet pohjoisen Suomen kohteet ovat kalaisien jokien varrella. Kaikki matkailukeskuksissa sijaitsevat kohteet tarjoavat mahdollisuuden kalastusvälineiden vuokraamiseen. Myös kalastusluvat järjestyvät helposti.

Puulavesi

”Järvenrantamökkien omistajat asuvat usein lähellä ja pystyvät auttamaan asiakkaita myös välinevuokrauksessa, esimerkiksi perämoottorilla varustetun veneen hankkimisessa. Soutuvene sisältyy lähes poikkeuksetta aina hintoihin ja kalastusluvat saa nykyisin ostettua jopa netistä ennakkoon. ”

Lomarenkaan asiakkaista on 70% suomalaisia, mutta ulkomaalaisten osuus on kasvussa.

”Mökkilomailu on syvällä suomalaisessa sielunmaisemassa, joten lomailumuoto on ja pysyy vahvana Suomessa. Tämä näkyy myös vuosittain kasvavana varausten määränä. Tulevaisuudessa lomailussa korostuvat vahvasti luontoarvot, turvallisuus ja puhtaus. Suomi tarjoaa nämä kaikki mökkilomalaisilleen ja ne ovatkin tärkeimmät syyt lomailla Suomessa. ”

Järvi-Suomen kunnat, joissa 2016 oli enemmän mökkejä kuin asuttuja asuntoja

1. Mäntyharju

Mäntyharjun väkiluku kolminkertaistuu kesäasukkaiden ansioista.

2. Pälkäne

3. Asikkala

Pulkkilanharju Päijänteellä yhdistää kaksi suosittua kesämökkikuntaa järven molemmin puolin, Asikkalan ja Sysmän.

4.Sysmä

Päijännepurjehdus-kilpailuun osallistuvia veneitä Sysmän edustalla. Se on yksi Euroopan suurimpia sisävesien purjehduskilpailuja. Siihen osallistuu yli 600 purjehtijaa joka vuosi.

5. Kangasniemi

Kangasniemi Puulaveden rannalla. Melonta on suosittua Puulavedellä.

6. Puumala

Puumalan kokonaispinta-alasta jopa 36 prosenttia on vesistöjä.

7. Taipalsaari

Saimaan rannalla sijaitsevan Taipalsaaren pinta-ala on 761,94 km², josta 417,06 km² vesistöjä.

8. Ruokolahti

Ruokolahden saaristo muodostuu Saimaan ja 500 muun järven kokonaisuudesta.

Ari Turunen ja Paula Winter (21.7.2018), Uptopoint.fi

 

Suosituimmat kesämökkipaikkakunnat Järvi-Suomessa: A. Puumala, B. Mäntyharju, C. Pälkäne, D. Asikkala, E. Kangasniemi, F. Sysmä, G. Ruokolahti, H. Taipalsaari.

Lisätietoja:

Mökkitilastot, Tilastokeskus

Lomarengas

www.lomarengas.fi

Mökkejä voi vuokrata myös mm. seuraavista paikoista:

www.mokkiavain.fi

nettivuokraus.fi

www.nettimokki.fi

www.gofinland.fi/vuokramokit

www.mokkivuokraamo.fi

kalasaalis.com