Maailman luontopääkaupunki Helsinki

Helsinki on maailman pääkaupungeista ainoa, jossa voi päivän aikana herätä hyvässä hotellissa, mennä oopperaan ja lähteä metsään poimimaan herkkutatteja. Puolessa tunnissa pääsee Helsinki-Vantaan lentokentältä erämaahan.

Maailmassa ei ole toista yli miljoonan asukkaan pääkaupunkiseutua, jonka ympärillä on näin paljon luontoa. Helsinkiä ympäröivät Sipoonkorpi, Nuuksio, Vantaan Petikon virkistymetsät ja Suomenlahden ulkosaaristo Porkkalassa. Näistä Sipoonkorpi ja Nuuksio ovat kansallispuistoja ja Porkkalanniemi ja saaristo luonnonsuojelualueita.

Nuuksio

Näitä satoja suojelu- ja virkistysalueita, jotka ympäröivät Helsinkiä 40 kilometrin säteellä, kutsutaan Viherkehäksi. Viherkehään kurkottautuvat Helsingistä ja Espoosta useat kaistaleet, joista keskeisin on Helsingin keskuspuisto. Helsingin keskuspuisto on ainutlaatuinen ja valtavan iso viheralue, jossa on nähty haukkoja, kettuja ja kauriita. Maa-aluetta on Helsingin keskuspuistossa yhteensä 2200 hehtaaria ja vesialueita 4000 hehtaaria.

“Helsingin oopperatalon pihalla voi laittaa rinkan selkään ja kävellä puistoa pitkin erämaahan”, kiteyttää Suomen luontokeskus Haltian johtaja Tom Selänniemi.

Viherkehä yhdistää eri luonnonsuojelualueet katkeamattomaksi ketjuksi Helsingin ympärillä.

Suomen luontokeskus Haltia oli yksi kuudesta voittajasta Vuoden eurooppalainen museo (EMYA) -kilpailussa vuonna 2015. Haltia on myös ensimmäinen kestävän kehityksen palkinnon saanut museo Euroopassa.

Selänniemen mielestä Helsingin alueen erämaaluonto on monipuolista ja alueelta toiselle voi vaeltaa ilman, että kärsisi liikenteestä. ”Nuuksiossa on suota, järviluontoa, monipuolista erämaaluontoa ja hyviä polkuverkostoja. Sipoonkorpi tarjoaa korpiluontoa ja erämaata. Sipoonkorvesta voi kävellä tai hiihtää Porkkalaan asti Viherkehää pitkin. Ainoastaan isot tiet joudutaan alittamaan alikulkuväylillä.” Kaupunkia ympäröivät luontoalueet puhdistavat ilmaa ja sitovat sen epäpuhtauksia. Kasvillisuus vähentää myös meluhaittoja. Suomi on maailman kärkimaita ilman puhtaudessa ja hiljaisuudessa. Tämä näkyy myös pääkaupunkiseudulla.

Selänniemen mukaan ulkomaalaiset vieraat osaavat arvostaa sitä, että saavat olla rauhassa.

”Kansallispuistossa pääsee hyvin helposti kokemaan hiljaisuutta. Saa olla kosketuksessa luonnon kanssa ilman mitään suodatinta välissä. Samalla pääsee suoraan omaan yksityiseen tilaan, jonne kukaan ei tule häiritsemään.”

Nuuksiossa sijaitseva Suomen luontokeskus Haltia on saanut kansainvälistä tunnustusta ympäristökasvatuksesta, jossa kannustetaan nuoria luontoon ja ympäristöystävälliseen toimintaan.

”Kiinalaiset ovat kiinnostuneita lähettämään lapsiaan Nuuksion luontoleirikoluihin. Kiinalaisille tärkeää on puhtaan ilman hengittäminen ja kansallispuistoon pääsyn helppous. Nuuksiossa, kuten muissakaan suomalaisissa puistoissa, ei ole portteja eikä kulkulupia tarvita. Suomalaisissa kansallispuistoissa ei ole myöskään rajoja puiston ja sitä ympäröivien yksityisten metsien välillä.”

Selänniemi pitää tärkeänä, että kansallispuistot ovat valtion omistuksessa. Alueet pysyvät hyvin suojeltuina ja palvelut ovat laadukkaita.

”Kansallispuistoissa on merkityt tulenteko- ja yöpymispaikat. Kämppiä ja autiotupia vessoineen on ilmaiseksi tarjolla. Pilkotut ja kuivat puut tuodaan valmiiksi vierailijoille. Hyvä polkuverkosto takaa, että vierailijat pysyvät valmiiksi tallatuilla poluilla.

Helsingin vihreät sormet

ALOS-satelliitin kesäkuussa 2009 näyttää Helsingin alueen vihreyden. Miljoonan asukkaan pääkaupunkiseutu on harvaan asutettu muihin Euroopan pääkaupunkeihin verrattuna. Keskustasta lähtee 10 kilometriä pitkä Keskuspuisto, joka yhtyy kaupunkia kiertävään vihreään kehään. Nuuksion kansallispuisto näkyy tummanvihreänä kuvan alareunassa.

Helsinki oli vuonna 2016 The Economist -lehden elämänlaatuvertailussa maailman kymmenen parhaan suuren kaupungin joukossa niiden tarjoaman elämänlaadun mukaan. Helsinki oli sijalla 9. Kriteereinä on käytetty muun muassa infrastruktuuria, turvallisuutta ja ympäristöä.

Ari Turunen

 

Suomen kansallispuistot

Suomessa on yhteensä 39 kansallispuistoa, joissa vierailee vuosittain kaksi miljoonaa henkeä. Kansallispuistoissa on merkittyjä reittejä, luontopolkuja ja tulentekopaikkoja. Kansallispuistoissa voit myös yöpyä, sillä niillä on telttailualueita tai yöpymiseen tarkoitettuja rakennelmia. Kaikki Suomen kansallispuistot ovat Metsähallituksen Luontopalvelujen hoidossa. Luonnonsuojelu- ja erämaalakien perusteella Suomen pinta-alasta on suojeltu noin 9%.

http://www.luontoon.fi/kansallispuistot

”Helsingin oopperatalon pihalla voi laittaa rinkan selkään ja kävellä puistoa pitkin erämaahan.”

Haltia
Luontokeskus Haltia on puurakenteinen näyttely- ja tapahtumakeskus Nuuksion kansallispuiston kainalossa vain 40 minuutin päässä Helsingin keskustasta. Luontokeskuksen näyttely esittelee kaikki Suomen kansallispuistot ja retkeilykohteet. www.haltia.com

”Nuuksiossa kuten muissakaan suomalaisissa kansallispuistoissa, ei ole portteja eikä kulkulupia tarvita.”

Metsähallitus
Metsähallitus kumppaneineen edistää luonnossa liikkumisen hyvinvointivaikutuksia ja tarjoaa luonnossa liikkujille hyviä palveluja kuten reittejä, taukopaikkoja, opasteita, karttoja ja tietoa Suomen upeimmista luontokohteista.
www.metsa.fi/terveyshyotyja-luonnosta

FinRelax-ohjelma, Visit Finland
www.visitfinland.com/finrelax