Kosmetiikkaa Suomen luonnosta

Pohjoisen luonnossa kasvaa paljon kasveja, joiden aromit ja antioksidanttipitoisuudet ovat suuret. Terveyttä ja hyvinvointia edistävät ominaisuudet lisääntyvät, kun kasveja kasvatetaan luonnonmukaisesti ja ilman torjunta-aineita. Frantsilan luomuyrttitilalla Hämeenkyrössä on kehitetty 250 luonnonkosmetiikka- ja terveydenhoitotuotetta.

Frantsila on ollut ensimmäisiä suomalaisia luonnonkosmetiikka-alan yrityksiä. Tilalla aloitettiin luomuviljely ja keräily jo vuonna 1977.

”14-vuotiaana aloitin yrttiteen ja ihonhoitoöljyjen tekemisen. Kuuntelin hyötykasvitutkija Toivo Rautavaaran luentoja ja olin jo teininä terveysintoilija. Isoäitini ovat olleet myös alan pioneereja, jotka käyttivät pula-aikana paljon villivihanneksia.”, sanoo Virpi Raipala-Cormier.

Puna-apilapeltoa Frantsilassa. Puna-apilassa on runsaasti valkuaisaineita ja flavonoideja. Sen kukista tehdään sekä ihoa pehmentäviä että sisäisesti puhdistavia tuotteita.

Virpi Raipala-Cormier opiskeli agronomiksi ja perusti kanadalaissyntyisen puolisonsa James Cormierin kanssa Frantsilan Luomuyrttitilan tavoitteenaan edistää yrttitietoutta, luonnonmukaista viljelyä ja terveitä elämäntapoja. Puhtaasta maasta oli hyvä ponnistaa.

”Suomen maaperä on puhdas: se voi olla jopa sata kertaa puhtaampi kuin tiheästi asutetuissa maissa. Suomen maaperässä on erittäin vähän raskasmetalleja.”

Frantsilan tilalla luonnonkasveja ei ole jalostettu eikä niitä ole lannoitettu typellä.

”Kun typpeä ei anneta liukenevassa muodossa niin kasvimassa on ”tiheämpää”. Veden määrä on pienempi kuin typpilannoitetulla kasvilla. Näin aromeja tulee kasveihin enemmän. Luomukasveissa on myös runsaasti antioksidanttien tavoin toimivia polyfenolisia yhdisteitä.”

Polyfenolit ovat kasvien aineenvaihduntatuotteita ja suoja-aineita. Ne suojaavat kasveja taudeilta ja auringon säteiltä. Valoisat ja viileät pohjoisen yöt saavat kasvit tuottamaan lisää erilaisia terveyteen vaikuttavia aromaattisia aineita.

”Luomutuotannossa hivenaineita, vitamiineja ja polyfenolisia yhdisteitä syntyy kasveihin enemmän. Niitä voi olla monta prosenttia enemmän kuin typellä lannoitetuissa kasveissa. Valoisat yöt ovat kasveille stressitekijä. Valoisat, viileät yöt ja pitkät päivät lisäävät eteerisiä öljyjä sisältäviä aromeita ja muita vaikuteaineita.”

Tuotteissa hyödynnnetään 100 erilaista kasvia

Kehäkukka sisältää useita karotenoideja, jotka ovat antioksidantteja. Kehäkukkaa käytetään ulkoisesti kääreinä, tinktuurana ja öljyvalmisteina huonosti paraneviin haavoihin, auringonpolttamiin, ihottumiin ja tulehdusten hoitoon.

Frantsilassa on useita hehtaareja yrttipeltoja. Lisäksi tilalla kerätään kasveja 200 hehtaarin suuruiselta luomukeruualalta. Tila käyttää hyödyksi 100 eri kasvia, joista tehdään 250 erilaista tuotetta. Lähtökohtana tuotannossa ovat suomalaiset yrtit.

Frantsilassa tarjotaan vierailijoille erilaisia luontaishoitoja kuten kasvohoitoja ja yrttihierontoja sekä luomuvoittoista kasvisruokaa. Saunahoidoissa käytetään tilan yrttituotteita.

”Luonnolliseen hyvinvointiin liittyvä elämäntapa on nousussa eli trendi on meidän puolella”, Raipala-Cormier iloitsee.

”Arvostus luomuun, lähituotteisiin ja villiyrtteihin on lisääntynyt. Superruoista ollaan kiinnostuneita. Ollaan tietoisia kemikaaleista ja allergioista. Siksi kiinnostus luonnonkosmetiikkaan ja kansanperinteeseen on lisääntynyt. Päivittäin saan kyselyjä luonnonyrteistä ja luonnonkosmetiikasta. Yhteydenottajat ovat kaikenikäisiä.”

Frantsilan Hyvän Olon Keskuksessa pidetään säännöllisesti luontaishoitoihin ja hyvinvointiin liittyviä koulutuksia. Keskuksessa voi suunnitella ja valmistaa itselleen jopa oman hoitavan parfyymin.

”Osa vierailijoista saapuu yrttien takia, osa haluaa hoitoja ja tuotteita flunssaan, väsymykseen ja stressiin. Ekokosmetiikka on nousussa. On meillä tuotteena detox-tippojakin, jossa on voikukan juurta, nokkosta, kehäkukkaa ja siankärsämöä.”

Frantsilan tuotteita on myytävänä Japanissa luonnonkosmetiikkana. Raipala-Cormierin mukaan japanilaiset arvostavat Suomen luonnon puhtautta. Frantsilassa noudatetaan samoja luonnonkosmetiikkatuotteiden kriteerejä kuin mitä alan suomalainen etujärjestö Pro luonnonkosmetiikka on määritellyt. Valmistuksessa tulee suosia luonnollisia raaka-aineita ja villikasvien keräily pitää olla vastuullista. Tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden tulee olla myös mahdollisimman vähän prosessoituja.

Frantsilan Luomuyrttitilan perustaja Virpi Raipala-Cormier ukontulikukkaviljelmillä. Ukontulikukan kukista uutetaan rohtoja mm. korvatulehduksiin. Sitä onkin kutsuttu köhäruohoksi.

Raipala-Cormier seuraa myös uusinta akateemista kasvitutkimusta. Koko ajan tulee uutta tietoa eri kasvien terveysvaikutuksista. Perinteisestä rohdoskasvista siankärsämöstä tehty ihon ikääntymistä ehkäisevä kosteusvoide on tutkitustikin ollut tehokas. Kliinisten tutkimusten mukaan siankärsämö lisää ihon orvaskeden paksuutta ja nuorentaa ihoa ja poistaa ryppyjä. Frantsilassa siankärsämöä tarjotaan monessa muodossa. Ihonhoitovoiteiden ja uutteiden lisäksi siankärsämöstä tehdään kasvonaamioita, kasvovesiä, kylpyjä ja höyrytyksiä.

Siankärsämö on yksi Frantsilan tärkeimpiä viljelykasveja. Toinen tärkeä on kehäkukka, jonka mukaan on nimetty yksi Frantsilan tuotteiden kauppapaikoista Hämeenkyrössä. Oranssinkeltaisen kehäkukan karotenoidit (A-vitamiinin esiasteet) ehkäisevät tulehduksia ja niillä on epitelisoiva eli ihon pintakudosta parantava vaikutus.

Nokkonen on tehoyrtti. Sen C-vitamiinipitoisuus on kolminkertainen appelsiiniin verrattuna ja kalsiumia siinä on neljä kertaa maitoa enemmän. Siitä tehty murske on tärkeä ravintolisä suomalaisille.

”Nokkonen on huippuravintokasvi munuaisten vahvistajana, verta uudistavana ja puhdistavana. Sen sisältämä asetyylikoliini aktivoi aivoja. Valtavan kalsiumpitoisuuden takia se sopii maitoallergikoille. Se on huippuravintokasvi, joka auttaa suoliston toimintoihin ja elvyttää pintaverenkiertoa. Se on hyvä kosmeettinen tuote, josta tehdään esimerkiksi hiuspohjan hoitoöljyä.”

Hoitoaineita metsästä

Kaunopunahattua kasvaa siankärsämön vieressä. Kaunopunahatun rohdoksi käytetään kukkivia versoja ja juuria tulehdusten hoitoon niin sisäisesti kuin ulkoisesti käytettynä. Kaunopunahatulla on bakteereja ja viruksia torjuva vaikutus. Se sisältää eteerisiä öljyjä, flavonoideja ja fenoleja.

Frantsilan tila hankkii osan aineksistaan luomukeruualueelta. Niihin kuuluvat metsät, joissa ei ole käytetty torjunta-aineita tai metsälannoitteita. Boreaalisen metsän puista löytyy paljon kiinnostavia aineita. Yksi mielenkiintoinen ryhmä ovat lignaanit, jotka ovat kasvikuidun eri yhdisteitä. Kuusen sisäoksan lignaanit suojaavat puuta ja sillä voidaan tehostaa esimerkiksi ihovoiteiden antioksidanttista vaikutusta. Kasvilignaaneista voi olla apua syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

Kansanlääkinnässä männyn ja kuusen pihkaa on käytetty kuivan ja halkeilevan ihon hoidossa ja desinfioivana rohtona. Puun tervaa on käytetty ihon hilseilyn ja psoriasiksen hoidossa. Koivu on ollut nokkosen tavoin vanha hiustenhoitoaine.

”Koivu on tunnetusti nesteitä liikkeelle saava diureetti, joka poistaa turvotusta ja lisää aineenvaihduntaa. Suomessa koivunlehdistä on tehty kääreitä eri kohtiin kehossa ja hoitomuoto on muistuttanut intialaista ayurvedaa.”

Turve puolestaan imee epäpuhtauksia, stimuloi ihon aineenvaihduntaa ja toimii voimakkaana antioksidanttina suojaten ja pitäen ihon nuorekkaana.

”Turpeessa on luonnon estrogeenia. Sen steroidit tekevät ihon kuulaaksi. Turvetuotteet menevät kaupaksi Japaniin.”

Raipala-Cormierin kehittämässä koivu-turve -hoitoaineessa rosmariinin eteerinen öljy ja nokkonen stimuloivat päänahan verenkiertoa. Koivunmahlan ja turpeen mikroravinteet, kehäkukasta ja ratamosta tehdyt uutteet sekä eteeriset öljyt hoitavat päänahkaa.

Eteeriset öljyt ja aromaterapia

Siankärsämö on monipuolinen rohdoskasvi. Frantsilassa sitä uutetaan luomukasviöljyyn ja luomualkoholiin, jolloin myös sen eteeriset öljyt ja muut vaikuttavat aineet kuten atsuleeni ja kamatsuleeni saadaan talteen, jotka ehkäisevät tulehduksia.

Vain 10% maailman kasveista sisältää huomattavia määriä eteerisiä eli haihtuvia öljyjä, joita on käytetty vuosituhansia kosmetiikassa ja aromaterapiassa. Nämä aromaattiset öljyt sisältävät ainesosia, joiden tehtävä on suojella kasvia kasvitaudeilta, homeelta, haavoilta ja kuivumiselta.

”Aromit vaikuttavat aivoihimme aktivoiden fysiologisia toimintoja sekä tunnetiloja. Havupuut, kuten mänty, vapauttaa aivoissa noadrenaliinia, joka lisää virkeyttä. Aromaterapia lisääntyy koko ajan, ja sitä on käytetty erityisesti dementian hoidossa vanhuksille.”

Maailman hienoimmissa hajuvesissä eteerisiä öljyjä on käytetty ja yhdistelty runsaasti. Storaksi-suvun puista on tehty munkkibalsamia (bentsoe), jota on poltettu suitsukkeiden tavoin. Itämään tietäjät veivät Jeesus-lapselle kullan lisäksi mirhamia ja ”pyhää savua”. Mirhami ja pyhä savu (olibaani) ovat Omanissa ja Jemenissä kasvavien puiden tuoksuvaa pihkaa, joita käytetään katolisissa ja ortodoksisissa messuissa. Suosittuja ovat myös kamferi, seetri, agarpuu ja santelipuu. Erilaisia kukkia ja yrttejä, kuten ruusua, laventelia, jasmiinia ja patsulia on tislattu parfyymeiksi. Eteeriset öljyt jäävät höyryn tiivistyessä kellumaan pinnalle. Pohjalle jäävää kutsutaan kukkaisvedeksi eli hydrolaatiksi. Eteerisiä öljyjä saadaan talteen myös uuttamalla.

Nykyään useimmiten parfyymit ovat synteettisiä, mutta Frantsilassa kaikki ovat luonnosta. Frantsilassa käytetään vain aitoja eteerisiä öljyjä, joita ei ole jatkettu.   Uutoksia tehdään myös mm. kehäkukasta, maariantuoksuheinästä, väinönputkesta, siankärsämöstä, mesiangervosta, suopursusta, koivusta, kuusesta, katajasta ja männystä. Niitä käytetään eri sekoitteissa hierontaöljyistä saunatippoihin.

”Aidoille eteerisille öljyille ei yleensä olla yliherkkiä.”

Frantsilassa on paljon sellaisia kasveja, joita muut eivät kasvata, koska niiden korjuu on työlästä.

”Me teemme ja kehitämme tuotteet alusta loppuun itse. Keräämme kukat yksitellen käsin ja uutamme ne ihonhoito- ja rohdostuotteiksi. Käytämme suomalaisen kansanperinteemme erikoisia kasveja, jotka tekevät tuotteista ainutlaatuisia Olemme luonnonkosmetiikan pioneeri Suomessa ja maailmassa”, sanoo Virpi Raipala-Cormier.

”On lahja saada tehdä tällaista työtä.”

 

Ari Turunen, 18.6.2017, Uptopoint

Tee oma parfyymisi

Frantsilassa voi tehdä oman parfyymin yrttitilan kasveista, uutteista ja öljyistä.

”Keräämme kukat käsin ja uutamme ne ihonhoito- ja rohdostuotteiksi. Käytämme suomalaisen kansanperinteemme erikoisia kasveja, jotka tekevät tuotteista ainutlaatuisia.”

Frantsila

Frantsilan tuotteita myydään 1000 myyntipisteessä ympäri maata ja luontaiskosmetiikkana myös Japanissa.
www.frantsila.com

Frantsilan kehäkukka
Frantsilan kehäkukka on suosittu matkailukohde, jossa on saatavilla kaikki Frantsilan tuotteet sekä kasvisruoka. Pihalla on myös Frantsilan näyteyrttitarha.
http://www.frantsilankehakukka.fi 

Frantsilan Hyvän Olon Keskus
Hyvän Olon Keskus järjestää hyvinvointiin ja luonnonhoitoihin liittyviä kursseja.
http://www.frantsilanhyvanolonkeskus.fi

Pro luonnonkosmetiikka ry
Pro luonnonkosmetiikka ry:n jäsenet edustavat kansainvälisen sertifikaatin saaneita tuotemerkkejä tai suomalaisia luonnonkosmetiikkamerkkejä, joiden valmistusaineluettelon on tarkastanut ja hyväksynyt  riippumaton asiantuntija.
http://www.luonnonkosmetiikka.fi