Intohimona sauna

Lumo Nordic Sauna: pohjoismainen rentouttamiselämys

Ville IIvonen | perustaja, Sauna Finlandia

”Minun intohimonani on suomalaisen saunan ja avantouinnin rentouttavan elämyksen tarjoaminen ihmisille ympäri maailmaa. Pidän saunasta ja avantouinnista, matkailusta, arkkitehtuurista, designista, luonnosta ja urheilusta. Suhteeni saunomiseen alkoi pikkupoikana mökkisaaressa, jossa vietin perheeni kanssa kesiä. Saunominen ja vihtominen huumaavine tuoksuineen kruunasi kesäillat mökillä. Ulkomailla asuessani ja työmatkoilla tajusin mikä saunassa viehätti – aloin kaivata tapaa rentoutua, joka puhdistaa kehon ja mielen kokonaisvaltaisesti. Myöhemmin päätin kokeilla myös avantouintia, johon jäin välittömästi koukkuun. Etsiessäni mahdollisuuksia saunomiseen ja avannossa käymiseen niin itselleni kuin ulkomaalaisille vierailleni kotikaupungissani Helsingissä, huomasin ettei paikkoja, joihin voisi kuka vaan kävellä suoraan sisään, ollutkaan keskustassa. Onneksi löysimme paikan Hernesaaresta.

Suhteeni saunaan muuttui lähes pakkomielteiseksi tavoitteeksi saada aikaan laadukas, ympärivuotisesti kaikille avoin paikka, veden äärelle – kaupunkilaisten olohuone, johon pääsee rentoutumaan. Keräsimme tiimin asiantuntijoita, joiden kanssa olemme kehittäneet ”Pohjoismaisen rentouttamiselämyksen” nimeltään Lumo Nordic. Nimi juontaa juurensa lumoavasta hyvänolon tunteesta, joka valtaa kehon ja mielen saunan jälkeen. Se yhdistää saunan hyvän ja terveellisen pohjoismaisen ruoan ja juoman kanssa, josta muodostuu moniaistinen kokemus. Ensimmäinen kohde Löyly, sauna ja ravintola, avattiin toukokuussa 2016. Seuraavat kohteet avataan Tampereella ja Kuopiossa ja etsimme aktiivisesti uusia paikkoja Suomesta ja ulkomailta.

Tärkeimpiä elementtejä tiimimme kehittämässä konseptissa ovat aito, laadukas suomalainen saunaelämys, joka mahdollistaa vilvoittavan uinnin järvessä, meressä (tai avannossa) sekä laadukkaat, terveelliset ja hyvänmakuiset ruoat ja juomat. Muita tärkeitä asioita ovat helposti lähestyttävyys, ekologisuus ja pohjoismaiset raaka-aineet niin designissa, arkkitehtuurissa kuin ravintolassakin. Kokki Sara La Fountain on kehittänyt ruoka- ja juomakonseptiamme – siinä yhdistyvät pohjoismaiset luonnolliset maut vuodenaikojen sekä paikallisten raaka-aineiden erikoisuuksiin – innovatiivisia aterioita, jaettavia annoksia, yhteisöllistä ruokailua rennossa ympäristössä.”

www.loylyhelsinki.fi
www.lumonordic.com

Metsäkyly: saunomista revontulien ja tähtien loisteessa

Ilkka Länkinen | toimitusjohtaja, SantaPark

”Sauna merkitsee minulle perinteitä, autenttisuutta ja suomalaisuutta. Voin käydä saunassa jopa kolme kertaa päivässä. Käyn myös kaupungissa ollessani saunassa joka päivä. Arktisessa metsäkylpylässä eli Metsäkylyssä vieraat voivat  nauttia päivän tai vaikkapa koko yön kestävästä saunakokemuksesta, toivottavasti revontulien loisteessa. Talvella on hyvä olla paljussa pakkasessa. Täällä näkee tähtitaivaan. Varsinkin kiinalaiset turistit ovat olleet innoissaan kirkkaasta taivaasta, jota Kiinan kaupungeissa ei näy.

Tarjoamme Arctic treehouse -metsähotellissamme turvallista luontoelämystä. Hotellihuoneiden ikkunoista luonto tulee lähelle. Emme halunneet tehdä igluja vaan luoda jotain uutta. Luontokokemus voi olla myös pelottava ja silloin kontrasti on helppo luoda, mutta luonto ei saa olla liian pelottava. Kontion meille valmistamissa lasitaloissa luonto tulee sisälle lämpimästi ja turvallisesti. Lumisadekin voi olla nautittava kokemus teemuki kädessä.

Metsäkylyssä tarjotaan paikallisia makkaroita, kalaa sekä poronlihaa. Savusaunan jälkeen maistuu tietenkin savukala ja miksei myös pyydettynä itse tai ainakin oppaan kanssa ongittuna tai pilkittynä.

Metsäkylyssä on neljä saunaa, mutta tarkoitus on rakentaa kelluva sauna, puuhun rakennettu sauna ja kota-sauna (tiipii-sauna). Kelluva sauna on tietenkin lauttasauna, josta voi pulahtaa järveen vaikka suoraan saunan lattian alta ja puusauna sijaitsee luonnollisesti puussa ja lämpiää tietenkin puilla. Kotasauna on kodan sisään rakennettu sauna, jossa on paljut lattian alla ja keskellä tulipaikka. Kotasaunaan, lauttasaunaan sekä puusaunaan mahtuu kerrallaan 10 henkilöä ja ajatus on tehdä seitsemän saunan kierto-ohjelma.”

https://santaparkarcticworld.com/arctic-forest-spa
www.arctictreehousehotel.com

Tavoitteena maailman paras suomalainen saunaelämys

Carita Harju | toiminnanjohtaja, Sauna from Finland

”Saan mielihyvää jo ajatuksesta mennä saunaan. Saunon monta kertaa viikossa. Käyn siellä yleensä yksin tai perheeni kanssa, mutta kutsun usein myös ystäviäni luokseni saunaan. Saunon myös työni puolesta paljon. Sauna from Finland -verkoston tavoitteena on luoda maailman paras suomalainen saunaelämys. Verkostossa on jo 160 jäsenyritystä, jotka edistävät omilla tuotteillaan, palveluillaan ja osaamisellaan tätä tavoitetta.

Omaa saunaa ei kuitenkaan voita mikään, saunominen vie ajatukset hetkeksi pois arjen kiireestä ja saan aikaa vain itselleni. Tämä on oikeaa löylyterapiaa.

Illan hämärtyessä oma saunahetkeni alkaa siitä, että lämmitän pihasaunamme joko puilla tai sähköllä. Saunan lämpenemistä odotellessa levitän pellavaliinat saunaan lauteille, täytän vesiastiat sekä laitan lyhdyn luomaan tunnelmaa. Saunan tunnelma on minulle tärkeä. Usein saunahetkeeni kuuluu myös vartalo- ja kasvohoidot. Vilvoittelu kuuluu olennaisena osana saunaelämykseeni. Saunomisen jälkeen puen ylleni pellavaisen kylpytakin ja istun rauhassa vielä pitkään nauttien saunan jälkeisestä autuaasta olotilasta. Sauna teki sen taas – rentoutti mielen ja kehon.

Aito suomalainen saunaelämys laadukkaasti toteutettuna kokonaispalveluna kiinnostaa ympäri maailman, ohjatulle suomalaiselle saunaelämyspalvelulle riittää kyllä kysyntää. Aidossa suomalaisessa saunakokemuksessa yhdistyvät kaikki saunomisen perinteiset elementit: puu, vesi, elävä tuli ja ihmiset tarinoineen. Aidon suomalaisen saunaelämyksen tunnistaa sille erityisesti laaditusta laatumerkistä. Sauna from Finlandin myöntämää Authentic Finnish Sauna Experience -laatumerkkiä voi hakea vain saunapalveluyritys, joka läpäisee Sauna from Finlandin aidolle suomalaiselle saunaelämykselle luomat laatukriteerit.“

saunafromfinland.fi

Yhdestoista sukupolvi kestikievarin pyörittäjänä

Markus Heiskanen | isäntä, Hotel & Spa Resort Järvisydän

”Heiskasten suku on pitänyt Porosalmen rannalla keskikievaria jo vuodesta 1685. Saunominen on meille suomalaisille olennainen osa hyvinvointiamme: saunan virkistävä vaikutus vaikuttaa niin mieleen kuin kehoonkin. Meillä Järvisydämessä saunominen on järvellä vietetyn aktiviteettipäivän jälkeen pakollinen juttu!

Järvisydämessä on kokonainen saunamaailma rakennettu vieraillemme, koska haluamme tarjota Suomen upeimman saunaelämyksen Saimaan rannalla. Kerralla eri saunoihimme mahtuu jopa 70 henkeä. Rantakallion halkeamaan louhitun kylpylän ikkunoista avautuu järvimaisema. Kylpylän keskellä on luonnonlammen kaltainen kiertovesiallas.”

www.jarvisydan.com

World Travel Ski Awards: Suomen paras chalet-kohde

Marjo Määttä | yrittäjä, Rukan Salonki -perheyritys

”Saunassa minua on aina viehättänyt tunnelma ja saunan lämpö. Minulle on tärkeää, että pääsen saunaan rauhoittumaan, voin olla hiljaa ja vain nauttia löylyistä. Lämpötilan ei tarvitse olla korkea (65–70 astetta), mutta kosteutta pitää olla tarpeeksi. Talvella avannossa käynti on erittäin tärkeä osa saunomista ja pääsen onnekseni usein saunaan, jonka vieressä on avanto.

Sauna tarjoaa minulle mahdollisuuden tehdä liiketoimintaa sekä opastaa asiakkaitamme suomalaiseen saunaelämykseen. Koen olevani onnekas, koska saan kertoa ja opettaa asiakkaillemme mitä autenttinen, suomalainen saunaelämys on. Se on minulle kokonaisuus, joka alkaa jo ennen saunaa ja päättyy rentouttavaan vilvoitteluun saunan jälkeen.

Suomalainen opastettu saunaelämys kiinnostaa maailmalla. Asiakkaita kiinnostavat tarinat ja historia, jotka liittyvät saunaan sekä tietty salaperäisyys. Suomalaisella saunaelämyksellä (saunan rakentaminen, sisustus, suunnittelu sekä elämyksen tuottaminen) on valtavat markkinat maailmalla, kun se tehdään oikein. Asiakkaille pitää tarjota Suomessa suunniteltua, rakennettua kokonaisuutta, jota täydentävät laadukkaat suomalaiset materiaalit sekä ammattitaitoinen opastus. Se on suomalaista luonnollista luksusta.

Yrityksemme toimii Rukalla. Omistamme muutaman saunan, joista kaksi on saanut Sauna From Finlandin laatusertifikaatin. Olemme kehittäneet yhdessä kuuden yrityksen kanssa Sauna Tour -konseptin. SaunaTour -saunat ovat laatusertifioituja saunoja ympäri Kuusamoa ja palvelu on aina opastettua. Meiltä löytyy muun muassa Jääsauna. Yritykseemme kuuluu kaksi villiruokaravintolaa, Rukan Kuksa ja Kultala. Tarjoamme myös laadukasta majoitusta kelohuviloissa.”

www.rukansalonki.fi

Saunayoga International:
lisensioitujen saunajoogalajien kehittäjä

TIINA VAINIO | toimitusjohtaja, Saunayoga International Oy

”SAUNAN juuret ovat minussa syvällä. Olen viettänyt lapsuuteni kesät isäni mökillä, jossa on aivan veden rajaan rakennettu savusauna. Sen hirret ovat peräisin 1800-luvun rakennuksesta. Minua kiehtoi jo pienenä savusaunan hämärä valo, tuoksut ja hiljaisuus. Sen seuraavan aamun jälkilämpö on edelleen jotain taianomaista. Kalevalassa sauna on kuvattu ihmisen
voimanlähteeksi ja parannuskeinoksi fyysisiin ja mentaalisiin kremppoihin. Minulle isäni savusauna merkitsee juuri sitä. Sen tunteja kestävä lämmittäminen ja siellä oleilu on kuin polku johonkin ikiaikaiseen ja ihmistä kautta aikoja hellineeseen lämmönlähteeseen.

Suomessa on viisi miljoonaa ihmistä ja yli kolme miljoonaa saunaa. Ajattelen, että sauna on synnyttänyt kokonaisen kansan. Vielä pari sukupolvea sitten naiset synnyttivät saunassa. Se tuntuu nykyaikana kaukaiselta, mutta minunkin isoäitini on synnyttänyt isäni saunassa, lähellä sitä paikkaa, jonne mökkimme savusauna on rakennettu. Isoäitini on kuivannut siellä pellavaa ja savustanut lihaa.

Minulle sauna on perusasioiden äärelle palauttava pelkistetty tila ja saunominen siirtymä kehon ja mielen lepoon. Saunalla on minuun tasapainottava vaikutus. Sauna luo läsnäoloa. Saunan jälkeen mieli on tyyni ja kehossakin tuntuu siltä, kuin se hymyilisi. Nykyajan hässäkässä tällaiset perusasiat unohtuvat helposti. Saunayoga lähti kypsymään ajatuksesta, että tämän nykyajan ärsyketulvan keskelle luodaan urbaaneja hiljaisia tiloja. Mietin, voisiko saunaan hiljaisena tilana yhdistää joogaan pohjautuvia liikkeitä, jotka huoltaisivat kokonaisvaltaisesti ihmistä ja loisivat yhdessä saunan kanssa läsnäoloa.

Nyt koulutettuja saunayoga-ohjaajia on yli 450 ja saunayogaa harjoitetaan ohjattuina pienryhmäharjoituksina kuudessa maassa. Olemme myös tekemässä yhdessä muotoilija Harri Koskisen ja kiuasvalmistaja Harvian kanssa yhteistyöprojektina uudenlaista saunatilaa, jonka toiminnalliset elementit ja design tukevat hiljentymistä ja hyvinvointia.”

www.saunayoga.com

 

Tallenna

Suomen Saunaseura

Suomen Saunaseura ry on vuonna 1937 perustettu aatteellinen yhdistys. Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta. Saunaseura jakaa tietoa suomalaisesta saunasta ja saunomisesta myös kansainvälisesti. www.sauna.fi

FinRelax-ohjelma, Visit Finland
www.visitfinland.com/finrelax

”Metsäkylyssä vieraat voivat nauttia koko päivän tai yön kestävästä saunakokemuksesta.”

”Saunomisen perinteiset elementit ovat puu, vesi, elävä tuli ja ihmiset tarinoineen.”

”Haluamme tarjota Suomen upeimman saunaelämyksen Saimaan rannalla.”

”Saunominen on meille suomalaisille olennainen osa hyvinvointiamme.”

”Saunayoga lähti ajatuksesta tarjota nykyajan ärsyketulvan keskelle urbaaneja hiljaisia tiloja.”

”Asiakkaita kiinnostavat tarinat ja historia, jotka liittyvät saunaan sekä tietty salaperäisyys.”

 

Tallenna