Intohimona pohjoisen luonnontuotteet

Katja Misikangas, tuotepäällikkö, Arctic Warriors

”Olen syntynyt kansanparantajasukuun Rovaniemen Narkauksen kylässä. Isoisoisäni Albin Merkkiniemi oli tunnettu kansanparantaja, joka hoiti kyläläisten vaivoja yrteillä. Myös äitini on ollut koko ikänsä luontaistuotealalla, ja olenkin imenyt yrttitietouden äidinmaidossa. Omille lapsillenikin luonnonyrtit, kuten nokkonen tai väinönputki, ovat luonteva osa arjen ruokavaliota.

Minua vaivasi ajatus siitä, että Suomeen tuodaan valtamerten takaa superfoodeja samalla kun omat voimakasvimme ovat täysin alihyödynnettyjä. Arktisten kasvuolosuhteiden ja Lapin puhtaan luonnon ansiosta kasveista ja yrteistä kehittyy poikkeuksellisen ravinteikkaita ja aromikkaita.

Syntyi Arctic Warriors, joka valmistaa maukkaita ja helppokäyttöisiä yrttituotteita, jotta kaikki pääsisivät nauttimaan pohjoisten superkasvien ihmeitä tekevästä voimasta. Tuotteissamme perinteet yhdistyvät nykypäivän tutkittuun tietoon ja hyvinvointitrendeihin. Ne ovat nykyajan ihmisille sopivia superfoodeja, joiden avulla jaksaa paremmin ja sairastelee vähemmän. Saamme käyttämämme yrtit – väinönputken, ruusujuuren, kuusenkerkän ja nokkosen – lappilaisilta viljelijöiltä ja villiyrttien kerääjiltä. Uskomme vahvasti luonnontuotealan tulevaisuuteen Lapissa.”

www.arcticwarriors.fi

Jari Kurtti, toimitusjohtaja, Arctic Forest Foods

 

”Minua ovat aina kiehtoneet puhtaat maut ja koskematon luonto. Mikä voisi kuvastaa näitä asioita paremmin kuin suomalainen puhdas villinä kasvanut mustikka ja koivumetsä.

Oma intohimoni raaka-aineisiin on lähtenyt liikkeelle jo 15 vuotiaasta lähtien kun lähdin opiskelemaan ravintolakouluun Rovaniemelle. Minulla on ollut mahdollisuus saada kokemusta hyvin monenlaisista keittiöistä yli 10 vuoden ajalta, pienistä grilleistä – Michelin-keittiöön. Tämä on ohjannut minua myös reseptiikan luomisessa ja oman tyylini löytämisessä. Se myös ajoi minut kohti yrittäjyyttä.

Halusin tuoda yhteen parhaat suomalaiset metsän, pellon ja kasvimaan raaka-aineet. Lapin luonto on täynnä todellisia superkasveja, jotka kasvavat pitkien talvien ja lyhyiden kesien ansiosta vahvoiksi ja ravinteikkaiksi. Yöttömän yön aurinko, Lapin puhdas luonto ja raikas vesi tekevät niistä myös erityisen maukkaita.

Arctic Superfoodsin EVÄS-patukoissa maistuvat runsaina ja täyteläisinä puhtaan luontomme kirkkaimmat tähdet mustikka, puolukka, karpalo ja tyrni. Patukoiden pohja on valmistettu kotimaisista raaka-aineista: porkkanasta, pellavasta ja gluteiinittomasta puhtaasta kaurasta. Makuelämyksen viimeistelevät villiyrtit nokkonen, kuusenkerkkä ja koivunlehti. Makeuden eväisiin tuo ihana hunaja.

Yrityksemme on Levillä, Lapin tuntureiden ja tutkitusti maailman puhtaimman ilman ympäröimänä. Raaka-aineemme eli marjat, juurekset ja villiyrtit tulevat meille läheltä. Yksi tärkeistä arvoistamme on kaikkien tuotteiden valmistaminen ja pakkaaminen käsityönä Suomessa.”

http://www.arcticsuperfoods.com/

 

Anu Ruohosto, toimitusjohtaja, Anumati Naturals

”Rakkauteni kehittää kauneudenhoitotuotteita suomalaisesta luonnosta periytyy lapsuudestani. Kasvoin maaseudulla ja olen asunut lähellä luontoa koko elämäni. Lapsuudenaikaisessa kodissani elin luonnon ja kasvien ympäröimänä, ja se aika on inspiroinut useita tuotteitani nykypäivänä. Olen aina rakastanut ainutlaatuista yhteyttä luontoon, ja miten se vaikuttaa terveyteen. Entisaikaan ei muita vaihtoehtoja oikeastaan edes ollut eikä niitä tarvittukaan. Luontoa hyödynnettiin luonnollisena asiana, sitä kuitenkin kunnioittaen. Olen syntynyt tämän tiedon keskelle, sillä äitini puolen suvussa on runsaasti karjalaisia kasviparantajia, verenseisauttajia ja suomalaisia shamaaneja. Tieto, puhtaat raaka-aineet ja luonnon annit ovat säilyneet arvokkaana pääomana myös aikuisuuteen. Soisin nykypäivänkin ihmisen tuntevan yhä syvemmin ympärillä olevan luonnon fyysisen ja henkisen tervehdyttävän vaikutuksen.

Luonto on edelleen ympärillämme kenen tahansa hyödynnettävissä. Työssäni Anumati Naturalsin parissa parasta on jatkuva tutkimustyö, kasvien ominaisuuksiin ja niiden vaikuttaviin ainesosiin perehtyminen. Tuotteet valmistuvat omien käsieni kautta. Ainesosien valinnat ja niiden yhdistelmät perustuvat omaan tutkimus- ja kehitystyöhöni. Tieto suomalaisista kasveista on pitkälti kansanperinnettä, tietoa joka kulkee suusta suuhun. Minulla on kunnia olla mukana suomalaisen Kansanparantaja-yhdistyksen jäsenenä. Anumati Naturals Sauna & Spa Sauna Tapio sisältää vaikuttavia ainesosia luonnosta. Raaka-aineiden inspiraatio löytyy suomalaisesta kansanperinteestä. Koivuntuhka, terva, mänty, kataja, mustikka ja karpalo ja hilla ovat suomalaisen kasvilääkinnän aarteita.

Ajatuksena Sauna Tapio- tuoteperheessä oli tuoda suomalainen metsä lähelle. Suomalaisuuden perinne pohjautuu luonnon parantavaan ja eheyttävään voimaan, mihin liittyy olennaisesti pysähtyminen, hiljaisuus ja kuunteleminen – niin kuin saunaankin. Sauna ja hyvinvointi kuuluvat yhteen. Minulle sauna on osa luontoa. Sauna on aistillisen pyhättö, jossa kaunistaudutaan, rentoudutaan ja levätään. Sauna on paikka, jossa saa löylytellä huolet, murheet ja kiireen pois. Lämpimässä saunassa ihohuokoset avautuvat ja iho puhdistuu syvältä. Vilkastuneen pintaverenkierron ja lisääntyneen hikoilun ansiosta myös kuona-aineet, poistuvat kehosta tehokkaammin. Saunan löylyjen jälkeen iho tuntuu usein pehmeältä. Saunan jälkeen on ilo kääriytyä puhtaaseen pyyhkeeseen, kylpytakkiin tai yöpaitaan, istua ja jäähdytellä rauhassa ja antaa sekä mielen että kehon tyyntyä lepoon. Katsella kaunista järvimaisemaa ja kuunnella lintujen ääniä. Kun mieli rentoutuu, keho seuraa perässä.”

http://anumatinaturals.fi

 

31.10.2017, Uptopoint

“Suomalaisuuden perinne pohjautuu luonnon parantavaan ja eheyttävään voimaan, mihin liittyy olennaisesti pysähtyminen, hiljaisuus ja kuunteleminen – niin kuin saunaankin”

Koivun lehdet ovat hyvin C-vitamiinipitoisia ja niissä on paljon flavonoideja. Koivu lisää virtsaneritystä ja munuaisten toimintaa. Koivua on käytetty mm. virtsateiden tulehduksiin sekä kihdin ja reumatismin hoitoon.

“Lapin luonto on täynnä todellisia superkasveja, jotka kasvavat pitkien talvien ja lyhyiden kesien ansiosta vahvoiksi ja ravinteikkaiksi. Yöttömän yön aurinko, Lapin puhdas luonto ja raikas vesi tekevät niistä myös erityisen maukkaita”

Mustikan marjoissa on runsaasti A- ja B-vitamiinia, kuituja sekä flavonoideja. Mustikat ovat myös hyviä C-vitamiinin, magnesiumin ja kalsiumin lähteitä. Tutkimuksista on paljon näyttöä mustikan kyvystä ehkäistä muistihäiriöitä ja muita ikääntymiseen liittyviä toimintahäiriöitä.

“Minua vaivasi ajatus siitä, että Suomeen tuodaan valtamerten takaa superfoodeja samalla kun omat voimakasvimme ovat täysin alihyödynnettyjä”

Ruusujuurta on käytetty mm. stressin ja masennuksen torjumiseen. Ruusujuuri sisältää rosaviiniä ja salidrosodia. Nämä vaikuttavat aineet ovat sitä tehokkaammat, mitä pohjoisemmassa kasvi on kasvanut.