Hidasta elämää – anna itsellesi aikaa voimaantua

Luonnossa oleskelu virkistää ja elvyttää. Lyhytkin oleskelu ja kevyet aktiviteetit luonnossa vaikuttavat mielialaan, kasvattavat itsetuntoa, parantavat keskittymiskykyä ja lievittävät stressiä. Paras luontomatka voi olla pelkästään maiseman ihailua, kevyttä liikuntaa ja tutustumista Suomen pieniin ihmeisiin. Antaaksesi aivoillesi uutta puhtia, ei tarvitse matkustaa kauas. Kotimaa on pullollaan helmiä, jotka tarjoavat sinulle paljon. Hidasta elämää, hemmottele itseäsi luonnon rauhassa ja nauti hienoista kulttuurikohteista.

Vesistöjen äänet, aaltojen liplatus, puron solina ja kosken pauhu, ovat miellyttäviä ja rauhoittavia ääniä. Vesistöjen läheisyyden tuntee usein jo tuoksuna ilmassa ja makuna suussa. Metsällä on runsaasti terveys- ja hyvinvointivaikutuksia, stressihormonien taso laskee ja mieliala paranee. Maiseman ihailu antaa silmille mahdollisuuden levätä ja vanha sananlasku ”mieli lepää maisemassa” muuttuu todeksi. Tässä artikkelissa katsellaan Suomea erilaisten maisemien näkökulmasta.

Jylhien vaarojen ja harjujen Lieksa -nauti luonnonrauhasta ja koskien pauhusta

Lieksan keskustan edustalla avautuu sinisenä kimmeltävä Pielinen ja vastarannalla on kansallisaarteemme Koli. Kolin huipun kansallismaisema on inspiroinut taiteilijoita yli sadan vuoden ajan. Lieksasta itään odottavat jylhät vaara- ja harjumaisemat, joiden sylissä lepää puhdasvetisiä järviä ja lumoavan kauniita luontokohteita, joihin harva osuu sattumalta. Änäkäisen virkistysmetsässä kukkuu käki ja auringon valo siivilöityy mäntyjen oksien läpi punaten niiden rungot. Pieni Ritojärvi lepää helmenä Kylkisuon ja upean Ritosärkän harjujakson välissä. Kulje koko harjujakso, nauti luonnon tervehdyttävästä vaikutuksesta. Jatka Ruunaan retkeilyalueelle, jolla on pitkät perinteet koskenlaskupaikkana jo 1960-luvulta alkaen. Rikkaan linnuston äänet kuuluvat yli 100 -vuotiaissa metsissä ja Ruunaan pikkusoilla ja lammilla käy lintujen pesimäaikana vilkas hyörinä.

Lieksa on tunnettu myös ainutlaatuisista kulttuurikohteistaan. Sibeliuksen häämatka-aitta, Suomen toiseksi suurin ulkomuseo – Pielisen museo sekä kuvataitelija Eva Ryynäsen taiteilijakoti Paateri sijaitsevat Pielisen itärannalla.

www.visitkarelia.fi/fi/Kohteet/Lieksa

Ihana Heinolan kansallinen kaupunkipuisto ja luonnon voimapaikka Pirunkirkko

”Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos. Kuuntele luonnon ääniä, lintujen laulua ja veden solinaa. Haistele metsän tuoksua. Anna itsellesi lupa lumoutua luonnosta, sen äänistä ja tuoksuista.” 

Heinolan kansallisen kaupunkipuiston juuret ulottuvat 1700-luvun lopulla laadittuun ruutukaavasuunnitelmaan, jota parannettiin lisäämällä siihen arkkitehtuuriseksi elementiksi leveä puistokatu, Perspektiivi. Nauti kansallisen kaupunkipuiston lähiluonnosta, hoidetuista viheralueista sekä kaupunkikulttuurista. Hurmaannu eri aikakausien rakennuksista, jotka liittyvät kaupungin historiaan. Luonnonihmeistä voimallisimpia on Pirunkirkko, massiivinen kalliomuodostelma, joka on muodoltaan kuin jättiläismäinen laavu. Vaikka Pirunkirkon olisi ennen nähnyt kuvista, on sen näkeminen henkeäsalpaava kokemus. Kuinka se voi pysyä aloillaan, uhmata painovoimaa? Kerrotaan, että Pirunkirkolle on paettu venäläisiä sotajoukkoja ja huhutaan, että parantajat olisivat myös tehneet täällä taikojaan. Heinolan Paistjärvellä koet saloseudun luonnonrauhan, sillä pienten järvien ja lampien rannat ovat lähes rakentamattomia ja metsät yhtenäisiä. Paistjärvellä voit tehdä melontaretken, uida hienolla hiekkarannalta tai poimia marjoja kauniilta kannakselta.

www.visitheinola.fi

Koe Kokemäki ja lumoudu lintujen laulusta ja kulttuurimaisemasta

Jääkauden lopulla maa alkoi kohota, rantaviiva siirtyi länteen ja korkea kallioselänne paljastui merestä. Vähitellen saaret sulautuivat mantereeseen, jota harjut suojasivat meren tyrskyiltä. Vehmaan sisäjärven kuivuessa syntyi soiden koristama Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto. Luonnon voimien muovaaman maiseman keskelle kasvoi asutusta ja syntyi keskiaikainen, vilkas Teljän kauppapaikka. Perimätiedon mukaan Pyhä Henrik saarnasi ja vietti elämänsä viimeisen yön täällä. Vielä tänä päivänä Kokemäenjoen törmällä sijaitsee Pyhän Henrikin saarnahuone, kansallinen kulttuurikohde.

Täällä satakuntalaisen kulttuurimaiseman sylissä lepää Puurijärven ja Isonsuon luontokeidas. Anna kansallispuiston rikkaan lintumaailman temmata mukaansa: jokaisella käynnillä näet uudenlaisen kiehtovan näytelmän. Niittykirvisen ja keltavästäräkin lauluu kaikuu soilla, joilla pesii myös paljon erilaisia kahlaajalajeja. Ali-Ketolan Tila sijaitsee upealla paikalla Kokemäenjoen rannassa ja sieltä voit lähteä melontaretkelle. Anna virran viedä kanoottia, hiljenny suvannossa ja aisti virran tuoksut ja äänet.

www.kokemaki.fi/matkailu/

Lumoudu luonnosta Somerolla ja hidasta elämää retriitissä

”Pysähdy hetkeksi hiljaisuuteen sillä hiljaisuus ja luonto auttavat aivoja palautumaan. Aivotkin tarvitsevat lepoa ja jaksaaksesi tarvitset tekemättömyyttä. Runoretriitissä runojen herkät sanat raamittavat hiljaisuutta ja palaat arkeen voimaantuneena.”

Somero sijaitsee kolmen kansallispuiston kainalossa, ja sen maisemia leimaavat järvet ja ihmisen käden koskettama kulttuurimaisema, viljavat pellot ja maaseutu. Lähimmät kansallispuistot Liesjärven kansallispuisto, upeiden suomaisemien Torronsuon kansallispuisto ja merellinen Teijon kansallispuisto. Vaan ei Someroltakaan puutu kauniita luonnonmaisemia ja luontokohteita. Häntälän notkojen maisema on lähes kuin Skotlannin kuuluisilla nummilla ja keväisin runsas kukkalajisto, kevätkukkien värien ja tuoksujen kirjo on laaja. Metsäkoivulan luontopolku mutkittelee läpi vehreiden sammalmättäiden, jäkälämattojen ja karujen kalliomaisemien lävitse yhä vain ylöspäin. Kallion laelta maisemat avautuvat yli puiden, kippuraisten mäntyjen kehystäessä maisemaa.

Somerolla on tarjolla hiljaisuusretriittejä. Hiljaisuus on keino pysähtyä kiireen keskellä ja puhumattomuus rauhoittaa, antaa aikaa löytää voimaa itsestään. Voimaantumisretriitti auttaa sinua löytämään omat vahvuutesi ja avaa ovet unelmillesi. Kirjoittamisretriitissä sanat kuljettavat ajatuksia, avaavat ovia ja löytävät vastauksia.

www.visitsomero.fi

Nauti Saimaan upeasta luonnosta ja Imatran korkeatasoisista palveluista

Vuoksen puhjetessa tuhansia vuosia sitten virtaava vesi kulutti kallioruhjeeseen uoman, Imatrankosken. Uoman itäpuolella on Suomen vanhin luonnonpuisto, Kruununpuisto, joka on täynnä historiallisia ja geologisia aarteita. Imatrankosken rannalla seisoo Suomen kaunein rakennus, Imatran Valtionhotelli, uljas jugend-linna, jossa hemmottelet itseäsi hyvällä ruualla loisteliaissa puitteissa. Jo Venäjän keisarinna Katariina Suuri seurueineen matkusti aikoinaan ihailemaan Imatraa ja Imatrankoskea, joka pauhaa alas jylhää koskiuomaa tarjoten katsojalleen meditatiivisen hetken. Veden voima on valtava ja silmät kiinnittyvät väkisinkin seuraamaan kosken ikuista virtaa.

Saimaalla Lammassaaren rannoille aallot ovat huuhtoneet kerrostumia ja muodostaneet selvästi erottuvia muinaisrantoja jo vuosisatojen ajan. Ehdottomasti näkemisen arvoisia upeita kohteita ovat Rautjärvellä näköalapaikka ja retkikohde, Haukkavuori, sekä Ruokolahdella sijaitseva luonnonihme, Kummakivi, valtava lohkare, joka on seisonut vuosisatoja kapealla jalalla kalliokummun päällä.

www.gosaimaa.com/fi

Pieni lumoava kaupunki saaressa, Kaskinen, meren sylissä

”Luonnossa aistit eivät väsy. Veden äänillä, meren kuohunnalla ja laineiden liplatuksella on rauhoittava vaikutus. Harmonisen merimaiseman katsominen sen kaikissa eri sävyissään elvyttää näköaistia. Mieli ja sielu saavat levätä ja saavat uutta voimaa arkeen.”

Kävelykierroksella Kaskisten torien ja puistojen poikki aistit menneiden aikojen tunnelman. Vehreän puutalokaupungin alkuperäinen asemakaava on vuodelta 1765. Nauti kaupungin merellisestä historiasta ja suuntaa Kalarannan vanhaan savustamoon, jossa vanha kalastajien tukikohta toimii perinteisesti savustetun kalan myymälänä ja kahvilana. Kesäviikonloppuisin kahvilasta saa kevyttä kalaruokaa, jota voi nauttia vanhassa suolaamossa tai meren päälle rakennetulla terassilaiturilla. Vanhan savustamon välittömässä läheisyydessä on kalastusmuseo, joka pursuaa tarinoita entisajan kalastajista ja heidän välineistä. Ruutukaavaan suunniteltua puutalokaupunkia idyllisessä saaressa ympäröi meri, joka tuo ainutlaatuisen ja läheisen kosketuksen meriluontoon.

Merellä lyhyen laivamatkan päässä sijaitsee Sälgrundin luotsiasema ja majakkasaari. Saaren eteläkärjessä kohoaa Sälgrundin puna-valkoraitainen majakka, ja aaltojen sileäksi hiomilta kauniilta rantakallioilta avautuu upeat maisemat avomerelle. Saaressa järjestetään kesäisin myös joogaviikkoja ja taidemaalauskursseja, ja siellä voi majoittua.

www.visitkaskinen.fi/fi

Valkeakosken kulttuurimaisemissa siirryt menneeseen aikaan

Idyllinen Sääksmäki on Valkeakosken helmi. Rapolanharjun päältä avautuvat huikean avarat maisemat pysähdyttävät. Rapolanharju on Suomen laajin muinaismuistoalue ja eräs maamme merkittävimpiä esihistoriallisia linnavuoria, joka on ollut käytössä ainakin vuosina 800-1250. Vuosisatoja jatkunut asutus on jättänyt jälkensä myös harjun luontoon ja etenkin kasvillisuuteen. Rapolanharjun lakea kiertävällä reitillä ihailet kaunista harjuluontoa, kauniita maisemia ja näet lehtomaisia osuuksia, aarnikuusikkoa sekä muinaismuistoja. Voipaalan taidekeskuksessa tutustut taidenäyttelyihin tai kuuntelet vaikkapa konserttia.

Visavuoren kansallisromanttinen ateljeekoti on kuvanveistäjä Emil Wikströmin koti ja ensimmäinen ns. erämaa-ateljee. Suomen maaseudulle hakeutuivat lähes kaikki maailmalla opiskelleet taiteilijat: Axel Gallén, Pekka Halonen, Jean Sibelius, Eero Järnefelt. Visavuori on säilynyt lähes muuttumattomana niistä ajoista, kun Wikström asui ja työskenteli siellä. Visavuoressa uppoudut vuosisadan vaihteen kulttuurikodin tunnelmaan ja upeassa puutarhassa nautit Vanajavedelle aukeavista maisemista.

http://www.valkeakoski.fi/portal/suomi/kulttuuri_ja_vapaa-aika/matkailu/

 

Mars metsäkylpyyn Teijon kansallispuistoon

” Luonto koetaan aistien avulla. Luonnon tuoksut, ilman liikkuminen ja lämpö tuottavat aistiärsykkeitä. Lintujen laulu soi korvissasi lempeästi. Kaarnan pinta ja sammaleen pehmeys tuntuu kämmenen alla. Kulje luonnossa viipyen, halaa puuta tai istahda sammalmättäälle.”

Teijon kansallispuisto Turun ja Helsingin välillä on lyhyen matkan päässä kummastakin kaupungista. Teijon kansallispuisto on Etelä-Suomen upeinta rannikkoaluetta ja Suomen monipuolinen luonto pienoiskoossa. Lyhyeenkin retkeen mahdutat kaunista järvimaisemaa, suon ja metsän mosaiikkia, purojen solinaa ja Saaristomeren suolaisen maun. Täällä voi hidastaa hetkeksi, kuunnella tuulen huminaa ja nauttia vielä ruuhkattomuudesta. Ihminen kaipaa juuri tällaista terapiaa, joka tutkitusti lisää keskittymiskykyä ja elämänhallintaa sekä lujittaa suhdetta luontoon ja läheisiin.

Teijon kansallispuistossa kainalossa sijaistee kolme idyllistä ruukkikylää – Mathildedal, Teijo ja Kirjakkala – joissa voit aistia mennyttä ruukkiaikaa ja nauttia pittoreskien kylien ‘downshiftaavasta’ tunnelmasta. Mathildedalin kylää on nimitetty myös Suomen hipstereimmäksi paikaksi ja oma leipomo, panimo ja suklaapuoti tuovat paikalliset maut kielellesi. Pakkaa reppusi päivä- tai viikonloppuretkelle ja lähde Teijoon lujittamaan suhdetta rakkaimpiisi,

www.saloon.fi/naekoe/teijonkansallispuistojaruukkikylat

 

 

Henrikin kappeli Kokemäellä.

 

Kansallismaisemaa Valkeakoskella

Mobiilisovellus Kaskinen – Kaskö App on ladattavissa ilmaiseksi älypuhelimeen Google Playstä tai AppStoresta. Sovelluksessa on paljon tietoa Kaskisten matkailupalveluista ja nähtävyyksistä.