Älysormus stressinhallintaan ja itseymmärrykseen

Suomessa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä tietotekniikka on vahvassa nousussa. Monet yritykset kehittävät älyrannekkeita ja datasovelluksia, joiden tarkoituksena on parantaa niin nuorten kuin vanhustenkin elämänlaatua.

Yksi tällainen yritys on Moodmetric, joka keskittyy tuotteissaan ihmisen stressin mittaamiseen ja stressistä palautumiseen. Moodmetricin älysormus tarkkailee käyttäjänsä vireystilaa ja stressitasoa ja esittää mittausdatan pohjalta suosituksia stressin poistamiseksi.

Esineidet internet (IoT) on ympäristö, jossa laitteiden ja esineiden data välittyy verkon kautta käsittelyyn. Tutkimusyhtiö Gartnerin arvion mukaan maailmassa on vuonna 2020 jopa 25 miljardia verkkoon kytkeytynyttä laitetta. Laitteiden hurja määrä muuttaa tapoja tehdä liiketoimintaa. Varsinkin terveys- ja hoitoalalle on syntynyt paljon uusia mahdollisuuksia.

Moodmetricin älysormuksen avulla voi huomata, mitkä asiat vaikuttavat stressiin tai rauhoittumiseen. Sormus mittaa ihon sähkönjohtavuuden muutoksia asteikolla 0–100 ja ilmoittaa muutoksista käyttäjän puhelimeen. Näyttöön ilmestyy numero.

”Kun kaksi ihmistä katsoo kauhuleffaa, toisella lukema voi olla 88 ja toisella 60. Eli toinen jännittää enemmän. Korkeat lukemat merkitsevät hyvin innostunutta tai kiihtynyttä tilaa, matalat taas rauhallista mieltä”, selittää Moodmetricin toimitusjohtaja Niina Venho.

Luonnon vaikutus palautumiseen näkyy numeroissa

Moodmetricin sormen ihoa mittaava sovellus on ainutlaatuinen. Moodmetric-indeksi on monimutkainen algoritmi, jonka mittaustulokseen eivät vaikuta käden liikkeet ja kämmenen oma hikoilu. Bluetooth-tekniikalla toimiva sormus välittää tietoja puhelimeen, joka antaa reaaliaikaisia lukemia ja piirtää tarvittaessa profiilin.

Sormus auttaa stressistä palautumiseen, koska omasta stressitasosta saadaan vaivattomasti tietoa koko ajan. Esimerkiksi luonnon vaikutusta mielialan rauhoittumiseen on tutkittu Moodmetricin sormusten avulla Mikkelin ammattikorkeakoulussa.

”Kun Nuuksion kansallispuistossa korut pujotettiin ulkomaalaisten vierailijoiden sormiin, he olivat ihmeissään nähdessään mielentilansa rauhoittuvan metsäluonnossa heti. Metsäkävelyllä on ällistyttävän selkeä vaikutus. Alle minuutti metsässä riittää laskemaan lukemia heti.”, Venho kertoo.

Moodmetricin käyttämä mittausmenetelmä on tunnettu jo yli sata vuotta. Ihon sähkönjohtavuuden avulla on mitattu ihmisen stressireaktioita ja tehty valheenpaljastuskokeita.

Moodmetric mittaa erityisesti sympaattisen hermoston reaktioita. Tahdosta riippumaton hermosto, toisin sanoen vireystila, aktivoi hikirauhasia kämmenessä ja sormissa.

”Meditoidessa voi päästä lukemaan kaksi. Minun oma ennätykseni on kuusi. Syvässä unessa voi päästä yhteen”, Venho huomauttaa.

Venho esittelee puhelimensa antamaa profiilia itsestään vuorokauden ajalta. Yöllä puhelimen näytössä on vihreää eli rauhallista. Tummat alueet kertovat puolestaan aktiivisesta keskustelusta aamulla. Aamupäivällä näkyy jo punaista. Se kertoo, että Venholle tuli kiireinen lähtö junaan. Punaisen piikin jälkeen tulee taas vihreää: juna lähti matkaan, Venho oli kyydissä ja rauhoittui.

”Olen oppinut, että kiireessä lähteminen, omien lasten kiljunta ja työnteko sairaana nostavat lukemat heti tasolle 70-80.”

Moni voi ajatella, että flunssassa voi tehdä töitä kotisohvalla maaten. Venho on jyrkästi eri mieltä.

”Sairaana pitää antaa immuunijärjestelmän parantaa ja antaa mielen olla levossa. Jos lisää stressiään eli sympaattisen hermoston aktiivisuutta sairaana, ei parasympaattinen hermosto, joka toimii aktiivisemmin levossa, pääse palauttamaan elimistöä.”

Älysormus mittaa sormen ihonjohtavuuden muutoksia

Henkilökohtaisia oivalluksia omasta elämäntyylistä

Moodmetric-indeksi antaa käyttäjälleen uutta tietoa omasta stressinhallinnasta ja elimistön palautumisesta. Palautumisen taso näkyy siinä, minkälaisia lukuja saadaan nukkuessa tai lomalta palattaessa.

Venho kertoo oppineensa omista mittaustuloksistaan itseymmärryksen merkityksen.

”Itseymmärrys auttaa stressin tunnistamisessa tai siinä, onko vain innostunut. Työelämässä olen alkanut arvostaa enemmän tunnealyä. Olen alkanut kiinnittää enemmän huomiota muihin. Ja jos joku ärsyttää, voin aina mennä ulos tai metsään.”

Erityisesti kävely metsässä tuo tavalliseen päivään todella rauhallisen jakson.

”On hyvä ymmärtää, kun mennään raja-arvon yli. Jos on lähellä 60 keskiarvoa parin päivän aikana, niin silloin on kyllä kova stressi.”

Sormuksen ohjaustoiminnot musiikista luontokävelyyn

Moodmetric kehittää sormuksen ohjaustoimintoja. Sormus voi tarjota puhelimen kautta rauhoittavaa musiikkia, meren aaltojen kohinaa, metsäkävelyä tai mindfulness-harjoituksia. Jos sormus alkaa vilkkua punaisena, stressitila on kestänyt liian kauan, jolloin lukema on yli 75. Vihreä valo osoittaa, että olo on tyyni ja rauhoittunut. Tällöin lukema on alle 15.

Venho uskoo, että ihmisiä kiinnostaa työn ja vapaa-ajan tasapainon löytäminen.

”Suomalaisten osaaminen on erinomaista mittausteknologiassa”, Venho kehuu.

”Teknologinen kehitystyön ja terveystutkimuksen yhdistäminen on luonut paljon hyviä sovelluksia. Näitä ovat sykemittarit, sykevälivaihtelumittarit ja siihen liittyvä tietotekniikka, mobiilisovellukset, ohjaavat harjoitukset, pelien avulla oppiminen ja pelien käyttö terveyssovelluksissa.”

Ari Turunen (2017)

 

Tallenna

Suomessa on paljon kuluttajille suunnattuja terveysteknologian tuotteita

Oura
Oura on unen laatua, aktiivisuutta ja palautumista mittaava sormustietokone.
https://ouraring.com

Polar
Polarin sykemittarit ja monipuoliset urheilukellot ovat tunnettuja kestävyydestään ja tarkkuudestaan.
www.polar.com

Suunto
Suunto on yksi maailman johtavista urheilijoiden ja seikkailijoiden käyttämien urheilukellojen, sukellustietokoneiden ja urheiluinstrumenttien suunnittelijoista.
www.suunto.com

Moodmetric
Moodmetric kehittää tuotteita stressin ja siitä palautumisen mittaamiseen.
www.moodmetric.com

Moodmetric-älysormus, joka on bluetooth-yhteydessä puhelimeen

”Kun Nuuksion kansallispuistossa korut pujotettiin ulkomaalaisten vierailijoiden sormiin, he olivat ihmeissään nähdessään mielentilansa rauhoittuvan metsäluonnossa heti.”

Punaiset piikit puhelimen näytöllä kertovat kohonneesta stressitasosta

”Olen oppinut, että kiireessä lähteminen, omien lasten kiljunta ja työnteko sairaana nostavat lukemat heti tasolle 70-80.”

Viimeisen 10 tunnin aktiivisuustaso

”Itseymmärrys auttaa stressin tunnistamisessa.”

Matala stressitaso

FinRelax-ohjelma, Visit Finland
www.visitfinland.com/finrelax

Tallenna