Saimaannorpan kalavesillä

Järvi-Suomen ytimessä Oravissa voi tehdä melontaretkiä kahteen kansallispuistoon ja nauttia kalastussafarien antimista.

Järvi-Suomen saaristoisuus näkyy Haukiveden rannalla Oravissa. Minne tahansa katsookin, aina näkyy rikkonaista saaristoa silminkantamattomiin. Haukivesi on Vuoksen vesistön keskusallas. Se kerää jopa 80% kaikesta siitä vedestä, joka lopulta virtaa Vuoksen kautta Laatokkaan. Haukiveden kautta kulkevat myös Suur-Saimaan tärkeimmät veneilyreitit pohjoiseen, itään ja etelään. Jääkauden muokkaama saarien, niemien ja salmien labyrintti tarjoaa veneilijöille, vapaa-ajan kalastajille ja luonnonystäville valtavasti mahdollisuuksia.

Linnansaaren kansallispuiston saaria Haukivedellä. Saimaan veden laatu on kaikkialla joko hyvää tai erinomaista.

SaimaaHoliday Oravi järjestää matkailijoille kalastus-ja melontasafareita Saimaan upeaan saaristoon, jonka kuuluisin asukki on Euroopan ainoa sisävesihylje saimaannorppa. Se elelee Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistoissa, joiden etäisyys toisistaan on 30 kilometriä. Kansallispuistojen välissä on Joutenveden luonnonsuojelualue, jonka halki kulkee yksi Suomen kauneimmista laivareiteistä, Heinäveden reitti. Matkailijat voivat yöpyä kansallispuistojen ohella yli 30 leirintäalueella ja nauttia saariston hiljaisuudesta ja puhtaudesta.

SaimaaHoliday Oravin toinen omistaja Marie Louise Fant ihastui Haukiveden maisemiin ollessaan Metsähallituksen eräoppaana yhdessä miehensä Jukka Laitisen kanssa Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistoissa.

”Minua viehättää Oravissa järviluonnon ja saariston moninaisuus ja upeat maisemat. Vesistö on niin laaja, että aina löytyy uusia mielenkiintoisia paikkoja”, Fant kertoo.

Yrityksen palveluksessa olevat oppaat tuntevat sokkeloisen saariston ja parhaimmat kala-apajat.

”Oppaiden paikallistuntemus on tärkeää. Korostamme ulkomaalaisille omatoimimatkailijoille, että melomaan ei missään tapauksessa pidä lähteä kevyillä varusteilla ja ilman karttaa. Meille voi aina soittaa kännykällä ja autamme tarvittaessa.”

Marie Louise Fant kalastussafarilla. Oravista järjestetään myös opastettuja retkiä Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistoihin sekä Joutenveden luonnonsuojelualueelle.

Koska Fant ja Laitinen ovat intohimoisia vapaa-ajan kalastajia, he päättivät perustaa luontomatkailuyrityksen, joka tarjoaa kalastussafareita. Kalaretkien lisäksi he alkoivat tarjota opastettuja melontasafareja ja eräretkiä. Talvella yritys tarjoaa retkiluistelua ja moottorikelkkasafareja yhdessä vastarannalla olevan kylpylähotelli Järvisydämen kanssa. Oravin ja Järvisydämen välillä on 20 kilometrin talvivaellusreitti. Jäätä pitkin voi kävellä, hiihtää, luistella tai ajaa moottorikelkalla. Matkan varrella on kolme tulentekopaikkaa. Toimintaa on ympäri vuoden.

”Toukokuussa saimaannorpat ovat hyvin näkyvillä. Tuolloin järjestämme norppien valokuvausretkiä. ”

13 710 saarta

Saarten ja niemien muodostama labyrintti on ainutlaatuinen. Suur-Saimaa on yksi maailman sokkeloisimmista järvistä. Mantereen ja saarten rantaviivaa on peräti 14 850 kilometriä. Tämä on yli kaksinkertainen määrä verrattuna maailman isoimpaan järveen, Kaspianmereen. Saaria on kaikista maailman järvistä toiseksi eniten koko maailmassa (13 710) ja rantaviivaakin kolmanneksi eniten.

Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistot ja Joutenveden upea saaristo ovat melojan paratiisi. Linnansaaren kansallispuisto on 40 kilometriä pitkä ja 5–10 kilometriä leveä. Puistoon kuuluu pääsaaren lisäksi yli 130 saarta sekä satoja pieniä luotoja ja kareja. Koloveden kansallispuiston tunnuspiirteitä ovat puolestaan jyrkänteiden reunustamat kapeat lahdet ja salmet. Rannoilla on kivenjärkäleitä ja pystysuorat seinämiä. Kolovedellä on runsaasti yli satavuotiaita metsiä.

Keskiyön suudelma Saimaalla

Puhdasta kalaa puhtaasta vesistöstä

Vaikka Varkauden paperitehtaat ovat lähellä, hyvät puhdistusmenetelmät ja suljettu kierto takaavat sen, että Saimaan veden laatu on Haukivedellä, kuten muuallakin, erinomaista.

”Kanootinvuokraajat kysyvät, voiko järven vettä juoda. Sanomme, että voi. Safareilla keitämme järvivedestä aina kahvit.”

Puhdas vesi vaikuttaa myös kalan laatuun ja makuun. Suur-Saimaassa ui noin 30 eri kalalajia, joista halutuimmat ovat alueen lohikalat, muikku ja taimen. Kaikki lohikalat viihtyvät vain kirkkaissa ja puhtaissa vesissä.

”Normaali kalastusretkemme kestää neljä tuntia. Myymme myös kalastuslupia. Uistelua voi harrastaa koko alueella ja kesällä saadaan myös järvitaimenta. Puhdas vesi on ehdoton kilpailuvalttimme. Haluamme varjella, että vedet pysyvät jatkossakin puhtaana.”

SaimaaHoliday Oravi tarjoaa ravintolassaan päivän kalaa, joka tulee paikallisilta kalastajilta. Tarjolla on madetta, ahventa, muikkua, kuhaa ja tietenkin haukea.

”Monet tykkäävät laittaa myös itse kalaruokansa. Me voimme myös savustaa matkailijoiden saamat kalat tai tarjoilla ne ravintolassa a la carte-annoksina, jolloin hinta on luonnollisesti alempi.”

Oravin kalastussafarin päivän saalis

Fantilla ja Laitisella on intohimoinen suhde lähiruokaan, joka ei rajoitu pelkästään kaloihin. Ravintolassa tarjotaan sesongin mukaan hirvenlihaa, majavaa, sinisorsaa ja sieniä.

”Tarjoamme vierailijoille myös mahdollisuuden osallistua hirvenmetsästykseen. Sorsastukseen ja jänisjahtiin.”

Oravissa on majoituskapasiteettia 200 vierailijalle. Oravin hyvinvointihuvilat sijaitsevat kävelymatkan päässä Oravin kylän palveluista. Jokaisella huvilalla on oma rauhallinen ranta, laituri, soutuvene ja tulentekopaikka sekä terassi. Erillisestä saunaosasta on näkymä järvelle.

Ari Turunen,10.7.2017, Uptopoint

 

Oravi: veneilyreittien solmukohta

Oravi on Vuoksen vesistöjen reittien solmukohta. Oravista pääsee vesiteitse pohjoiseen kahta reittiä pitkin Kallaveteen ja Kuopioon ja sieltä aina Iisalmeen asti. Kuopiosta pääsee Siilinjärven ja Juankosken kautta Tahkovuorelle. Leppävirran syväväylä kulkee Kuopioon ja Siilinjärvelle. Heinäveden reitti on kuuluisa kauneudestaan. Reitin kuusi kanavaa rakennettiin 1800-ja 1900 lukujen vaihteessa. Näistä Varistaipaleen kanava on 14,5 metrin pudotuskorkeudellaan Suomen suurin. Idässä Tappuvirran kautta aukeaa syväväylä Joensuuhun ja sieltä kolmen kanavan kautta Pieliselle ja Nurmekseen. Nurmekseen ja Iisalmeen on Oravista matkaa reilusti yli 200 kilometriä. Etelässä niinikään 200 kilometrin päässä on vesiteitse saavutettavissa Lappeenranta.

 

Järvet maailmassa, joissa eniten saaria. TOP 3

  1. Lake of Woods, Kanada ja Yhdysvallat, 14 742
  2. Suur-Saimaa, Suomi, 13 710
  3. Vänern, Ruotsi, 12 285

Suur-Saimaa on yksi maailman sokkeloisimmista järvistä. Mantereen ja saarten rantaviivaa on peräti 14 850 kilometriä. Tämä on yli kaksinkertainen määrä verrattuna maailman isoimpaan järveen, Kaspianmereen.

Kaikista maailman järvistä Suur-Saimaassa on saaria toiseksi eniten. Lähde: Finland Land of Islands and Waters. The Island Committee, Ministry of Employment and the Economy, Esko Kuusisto, 2009

Järvet maailmassa, joissa eniten rantaviivaa. TOP 5

  1. Lake of the Woods. Kanada ja Yhdysvallat, 40 234 km
  2. Great Salt Lake (Iso suolajärvi). Yhdysvallat, 16 093 km
  3. Suur-Saimaa, Suomi, 14 850 km
  4. Nasserjärvi, Egypti, 7844 km
  5. Huron, Kanada ja Yhdysvallat, 6156 km

 

Suur-Saimaassa on maailman järvistä kolmanneksi eniten rantaviivaa. Lähde: http://www.lakelubbers.com/worlds-lakes-longest-shorelines-C2/

”Kanootinvuokraajat kysyvät, voiko järven vettä juoda. Sanomme, että voi. Safareilla keitämme järvivedestä aina kahvit.”

Koloveden ja Linnansaaren kansallispuistoissa ja niiden lähiympäristöissä elää Euroopan ainoa sisävesihylje, Saimaannorppa, joka jäi saarroksiin Saimaalle viimeisimmän jääkauden jälkeisen maankohoamisen seurauksena noin 8 000 vuotta sitten.

Koloveden kansallispuisto
http://www.luontoon.fi/kolovesi

Linnansaaren kansallispuisto
http://www.luontoon.fi/linnansaari

Joutenveden luonnonsuojelualue
http://www.luontoon.fi/linnansaari/luonto/joutenvesi

SaimaaHoliday
http://www.saimaaholiday.net/fi
http://www.oravivillage.com/fi