Elinvoimaista ja puhdasta villiruokaa

Pohjoinen sijainti, valoisat kesäyöt ja puhdas maaperä antavat suomalaiselle ruoalle aromeja. Michelin-ravintoloissa työskennellyt huippukokki ottaa lähiympäristön huomioon menukokonaisuuksissaan. Usein hän käy poimimassa illallista varten raaka-aineita metsästä.

Markus Maulavirta kouluttautui muutama vuosi sitten eräoppaaksi. Elämysmatkoja tarjoavassa yrityksessään yhdistyy Maulavirran kaksi intohimoa: rakkaus laadukkaaseen lähiruokaan ja luontoon. Menut hän höystää metsän tuotteilla, kuten jäkälillä ja villiyrteillä. Ruoka tarjoillaan nuotion äärellä ja keskellä metsää.

”Metsämatkailu on koko ajan kasvussa. Kuljemme asiakkaiden kanssa metsässä erämaakämpälle, lämmitämme puusaunan, kannamme vedet järvestä ja sitten teemme ruokaa avotulella.”

Menut koostuvat aina joistakin villin luonnon antimista. Sieni-sipulikeittoon laitetaan pakurikäävästä tehtyä lientä. Lohi loimutetaan ja tarjoillaan puolukkamajoneesin ja hiillosjuuresten kera. Kokonaisuus maustetaan kuusenkerkillä. Jälkiruokana on pettulettuja voikukkasiirapilla. Ruokailuvälineinä käytetään päreitä ja aitoja lapin kuksia.

“Tällainen elämysruokailu vaatii erityisjärjestelyitä.  Tarvittaessa kannamme penkit ja pöydät maastoon.”

Maulavirta tarjoilee

Neljä vuodenaikaa takaa laadun

60. leveyspiirin pohjoispuolella asuu maailmassa vain kymmenisen miljoonaa ihmistä, joista yli puolet ovat suomalaisia. Suomi onkin maailman pohjoisin viljanviljelymaa. Vaikka satokausi on lyhyt, viileä ilmasto tuo myös etuja raaka-aineiden laatuun, puhtauteen ja aromaattisuuteen

”Ultraviolettisäteilyn laatu on pohjoisessa hyvä ja valoaikaa on kesäisin suhteessa enemmän kuin Keski-Euroopassa. Pitkät kesäyöt ja intensiivinen kasvuaika tuovat raaka-aineisiin ainutlaatuista aromia.”

Viileä ilmasto tappaa tuholaiset ja kasvitaudit tehokkaasti, joten torjunta-aineiden käyttö on Suomessa Keski- ja Etelä-Eurooppaan verrattuna vähäistä.

”Talvipakkaset ovat hyvä desinfiointiaine. Suomessa on tämän takia erityisen puhdas maaperä,” Maulavirta toteaa.

Maulavirran mielestä myös Suomen laaja pinta-ala asukasta kohden vaikuttaa maaperään.

”Koska Suomessa on paljon rakentamatonta maata, maaperä on säilynyt monipuolisena. Suomalaiset juurekset ja maitotuoteet ovat laadukkaita maaperän takia.”

Sveitsiläiset juustomestarit tiesivät jo 1800-luvulla suomalaisen maaperän vaikutuksen esimerkiksi maitotuotteiden laatuun.

”Suomeen saapui sveitsiläisiä juustomestareita, jotka olivat kuulleet hyvärakenteisesta maidosta. Suomalaisen maidon kaseiinipitoisuus oli omaa luokkaansa. Suomalainen metsälehmä, kyyttö, söi monipuolista ravintoa, josta saatiin juustoihin hyvä maku. Edelleenkin valmistetaan vapaan lehmän maitoa, jonka maku johtuu siitä, että lehmä syö monipuolisesti ja muutakin kuin rehua.”

Villejä makuja

Maulavirta on harrastanut metsän villejä tuotteita jo yli 30 vuotta. Hän käy metsässä pari kertaa viikossa. Maulavirta järjestää yrityksille ja turisteille metsämatkailua. Hänen Arctic Aihki -yrityksensä järjestää elämysmatkoja metsään. Kokkausretkiä on tehty Sipoonkorven kansallispuistossa ja Lapissa, jossa Maulavirralla on oma erämaahotelli.

”Viimeksi tarjosin vieraille isohirvenjäkäläkeittoa, jänispataa tattisienijauheen ja katajanmarjojen kera. Kaikki itse poimittua tai itse tehtyä.”

Jäkälät ovat Maulavirran intohimon kohde. Koska jäkälillä ei ole juuria, ne ottavat kaikki ravinteesta ilmasta ja sadevedestä. Niiden pinnalla ei ole suojakerrosta, joten ne ovat koko ajan alttiita saasteille. Jäkälien esiintyminen esimerkiksi puun rungossa on osoitus ympäristön puhtaudesta. Maulavirran suosikki, isohirvenjäkälä, on yksi Suomen yleisimmistä jäkälöistä.

”Isohirvenjäkälä sisältää paljon tärkkelystä ja siitä on tehty aikoinaan jopa viinaa. Se on todellinen survival-tuote, mutta myös herkullinen. Siinä on vahva umamin maku.”

Maulavirta kerää myös koivun rungoilla kasvavaa lahottajasientä, pakurikääpää.

”Aromaattinen pakuri sisältää paljon antioksidantteja. Juon sitä aamuteenä ja käytän sitä sienikeittojen jatkeena.”

Ari Turunen

 

Tallenna

ArcticAihki

Markus Maulavirran luotsaama ArcticAihki järjestää matkoja Sallan erämaahan. Aihkilla luonto ja rauha ympäröivät kävijän. Aihki on ainutlaatuinen paikka liikkua ja hiljentyä pohjoisen luonnossa. Majoitustilojen lisäksi ArcticAihki tarjoaa ison saunan suihkuineen, takkahuoneen, ruokailusalin, tilavan keittiön ja modernin kodan yhdessäoloon ja kokkailuun.
www.arcticaihki.fi

”Talvipakkaset ovat hyvä desinfiointiaine. Suomessa on tämän takia erityisen puhdas maaperä”

FinRelax-ohjelma, Visit Finland
www.visitfinland.com/finrelax

Tallenna